ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ελληνικό-Καρβουνάρι, με 10 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Ελληνικό-Καρβουνάρι, με 10 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2020, 22:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η επέκταση των υποδομών στο Ελληνικό Ιωαννίνων και στο Καρβουνάρι Θεσπρωτίας αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε σήμερα ότι η επέκταση των υφιστάμενων, γνωστών ως ΧΥΤΑ, υποδομών θα χρηματοδοτηθούν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» με συνολικό προϋπολογισμό 10,1 εκατ. ευρώ. Τη σχετική απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ υπέγραψε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ.

Με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, οι δύο ΧΥΤΑ, ή πιο συγκεκριμένα ΧΥΤΥ από τη στιγμή  που εκεί καταλήγει το υπόλειμμα από τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, θα αντέξουν για τα επόμενα 15 έως 20 χρόνια. «… με ορίζοντα χωρητικότητας τουλάχιστον για τα επόμενα 15-20 έτη» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου….

Υπενθυμίζεται ότι από το σύνολο των απορριμμάτων που πηγαίνουν στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, το 1/3 από αυτά καταλήγουν ως υπόλειμμα στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής.

Στον χώρο του Ελληνικού, όπως σημειώνεται, θα γίνουν εργασίες επέκτασης σε έκταση 20 στρεμμάτων με ελάχιστη χωρητικότητα 250.000 m3 (χωρητικότητας 280.410 m3 σύμφωνα με την οριστική μελέτη) και αναβάθμισης της μονάδας επεξεργασίας στραγγισμάτων κι άλλων εγκαταστάσεων. Ο προϋπολογισμός του υποέργου ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ.

Στο Καρβουνάρι θα γίνουν εργασίες επέκτασης σε έκταση 22 στρεμμάτων και χωρητικότητας περίπου 389.414 m3 (σύμφωνα με την οριστική μελέτη) και αναβάθμισης της μονάδας επεξεργασίας στραγγισμάτων κι άλλων εγκαταστάσεων. Ο προϋπολογισμός του υποέργου ανέρχεται σε 6,83 εκατ. ευρώ.

Για την ένταξη των δύο έργων στο ΕΣΠΑ, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης εκφράζει, σε ανακοίνωση, την ικανοποίησή του, σημειώνοντας ότι άμεσα θα γίνει η δημοπράτηση της επέκτασης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής στο Καρβουνάρι Παραμυθιάς, «ο οποίος έχει πολύ περιορισμένη εναπομείνασα χωρητικότητα».

Για την προώθηση των δύο αυτών έργων, η Περιφέρεια Ηπείρου είχε υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τους τότε Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ). Ο τότε ΦοΔΣΑ Άρτας με πρόεδρο τον Ευστ. Γιαννούλη, είχε αποφασίσει να προχωρήσει χωρίς τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου και να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Αρταίων δεδομένης της απουσίας διαχειριστικής επάρκειας εκ μέρους του ΦοΔΣΑ. Πέρσι τέτοια εποχή, ο Δήμος Αρταίων υπέγραψε με την ανάδοχο εταιρία τη σύμβαση για την επέκταση του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back