ΕΛΛΑΔΑ

Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα: «Προβληματική» η κατάσταση

Εικόνα του άρθρου Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα: «Προβληματική» η κατάσταση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/05/2024, 08:44
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα ανέβηκε αρκετές θέσεις στον ετήσιο δείκτη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, για την ελευθερία του Τύπου: Από τη θέση 107 βρίσκεται πλέον στη θέση 88.

Η άνοδος ωστόσο δεν σημαίνει και… εξιλέωση.

Η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση της ΕΕ και η κατάσταση στην ελευθερία του Τύπου χαρακτηρίζεται «προβληματική» από τους RSF.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν επιχειρήσει να αποδομήσουν τις κατατάξεις των RSF, με επιχειρηματολογία που μαρτυρά ότι ενοχλούνται ιδιαίτερα, που ένας φοράς ο οποίος έχει συμβουλευτικό ρόλο στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην ΕΕ κ.α., αποτυπώνει την ελληνική πραγματικότητα στα ΜΜΕ.

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και ο στενός του συνεργάτης, υπουργός Άκης Σκέρτσος, έχουν επιχειρήσει δια της εις άτοπον να ισχυριστούν ότι στην Ελλάδα «όλα πάνε καλά», στην ελευθερία του Τύπου.

Ωστόσο, αποσιωπούν γεγονότα όπως για παράδειγμα ότι η κυβέρνηση είναι τουλάχιστον επιλεκτική στις χρηματοδοτήσεις των μέσων, ειδικά μέσω της κρατικής διαφήμισης, ενώ ταυτόχρονα έχει καταδικάσει σε ένδεια τα περιφερειακά ΜΜΕ, στην καλύτερη περίπτωση διοχετεύοντας επιλεκτικά κρατική διαφήμιση.

Η μόνη θετική, με σημαντικούς «αστερίσκους» διοικητική εξέλιξη, είναι η πραγματική λειτουργία του μητρώου ΜΜΕ, που μένει να φανεί τώρα εάν θα λειτουργήσει όντως ή θα παραβιαστεί, όπως συνέβη και επί των τριών τελευταίων κυβερνητικών θητειών.

Η έκθεση των RSF τονίζει ότι η ελευθερία του Τύπου είναι σε «συστημική κρίση από το 2021», με υποθέσεις που ακόμα επικρέμονται, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, η ανεξιχνίαστη ακόμα δολοφονία Καραϊβάζ (έχουν γίνει συλλήψεις για το έγκλημα, ωστόσο) και οι μηνύσεις SLAPP κατά δημοσιογράφων και μέσων, στις οποίες πρωταγωνιστούν κυβερνητικά στελέχη.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην «αυθαίρετη καταδίκη» του καναδού δημοσιογράφου Ρομέν Σοβέ, που συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο και καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλακή με τριετή αναστολή, γιατί υποτίθεται ότι είπε σε υπάλληλο του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» ότι υπήρχε βόμβα σε αεροπλάνο.

Ακόμα, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα επαναφέρουν ζητήματα που πλήττουν την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, ότι για παράδειγμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει υπό την επίβλεψή του τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, ότι λίγοι επιχειρηματίες κατέχουν την πλειονότητα των ΜΜΕ και μερικοί από αυτούς έχουν στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ της Ελλάδας, ότι νόμοι που ψηφίζονται δεν ανταποκρίνονται σε ευρωπαϊκά πρότυπα και ότι το νέο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ ουσιαστικά απειλεί περισσότερο τους δημοσιογράφους, παρά τους προστατεύει.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back