πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων μετά από πέντε χρόνια

Εικόνα του άρθρου ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων μετά από πέντε χρόνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/06/2024, 19:38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι παγκόσμιες μετοχές σημείωσαν ιστορικό υψηλό και το ευρώ αυξήθηκε την Πέμπτη μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πρώτη φορά μετά από σχεδόν πέντε χρόνια.

Η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων που αποτελεί ρεκόρ κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75%, αλλά κράτησε τους επενδυτές στο σκοτάδι σχετικά με την επόμενη κίνησή της, δεδομένης της αυξανόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τον πληθωρισμό μετά από μια απότομη επιβράδυνση το περασμένο έτος.

Η σημερινή κίνηση θεωρείται ως η αρχή ενός κύκλου χαλάρωσης, αλλά οι παρατεταμένες πιέσεις στις τιμές και τους μισθούς θολώνουν τις προοπτικές και μπορεί να αναγκάσουν την κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης να περιμένει μήνες προτού προβεί σε νέα μείωση.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού», αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.

Ενώ η ΕΚΤ διατήρησε ανοικτές τις επιλογές της για τον Ιούλιο, μια σειρά από παράγοντες, όπως το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ και ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλάας Κνοτ, έχουν ήδη κάνει λόγο για ένα διάλειμμα τον επόμενο μήνα, υποδηλώνοντας ότι το επόμενο παράθυρο ευκαιρίας για χαλάρωση θα είναι τον Σεπτέμβριο.

Ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων είναι στην πραγματικότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και όχι οι μισθοί και ο πληθωρισμός.

Η Fed έχει σαφώς επισημάνει την καθυστέρηση της χαλάρωσης της πολιτικής της και μια περαιτέρω αναβολή των μειώσεων των αμερικανικών επιτοκίων είναι πιθανό να κάνει και την ΕΚΤ πιο προσεκτική, καθώς μια διεύρυνση της διαφοράς των επιτοκίων θα αποδυνάμωνε το ευρώ και θα αύξανε τον εισαγόμενο πληθωρισμό.

Φωτογραφία: Felix Schmitt/ECB

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back