Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Εκστρατεία για τη σωτηρία των πλατάνων

Εικόνα του άρθρου Εκστρατεία για τη σωτηρία των πλατάνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/03/2019, 20:59
ΕΛΛΑΔΑ

Την έναρξη εθνικής καμπάνιας για τη σωτηρία των πλατάνων, κήρυξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς, από το Μεσολόγγι, αναφερόμενος στη τεράστια πολιτισμική αξία τους για τη σύγχρονη Ελλάδα

Τα δέντρα αυτά αποτελούν μέρος της ιστορίας, της συλλογικής μνήμης και της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας του λαού μας, ανέφερε ο υφυπουργός, αφού τα μνημειώδη δέντρα είναι συχνά συνδεμένα με σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως αυτό της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης. 

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του ίδιου στην έναρξη της σχετικής ανοιχτής σύσκεψης – ημερίδας, ότι η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που ήδη έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες πλατάνια στην χώρα, είναι μάλλον πρόβλημα γραφειοκρατίας, αποποίησης ευθυνών και έλλειψης ισχυρής πολιτικής βούλησης!

Από το 2003, που το παθογόνο εντοπίστηκε για πρώτη φορά οι ενέργειες φαίνεται να είναι αποσπασματικές και να επαφίενται στην καλή θέληση κάποιων, αφού μεταφέρθηκε σε όλη την χώρα με μολυσμένα εργαλεία και μηχανήματα από τον άνθρωπο. Είναι άλλωστε άγνωστο εάν το θέμα είναι ευρύτερα γνωστό πέρα από κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες. 

Ο κ.  Δημαράς παρουσίασε τα βασικά σημεία της νέα Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει ετοιμάσει και αφορά στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, τους ελέγχους, τις αδειοδοτήσεις έργων εντός ευπαθών ζωνών και τα ειδικά μέτρα στις περιοχές καραντίνας καθώς και στις υποχρεωτικές δράσεις καταπολέμησης, περιορισμού της εξάπλωσης και εκρίζωσης, την χρηματοδότηση των δράσεων και τα πρόστιμα των παραβατών. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back