Oikonomou pisoi Solarhub πίσω

Εκλέγοντας τον 45ο πρόεδρο: ο νεποτισμός, τα ρεκόρ, οι δολοφονίες

Εικόνα του άρθρου Εκλέγοντας τον 45ο πρόεδρο: ο νεποτισμός, τα ρεκόρ, οι δολοφονίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/11/2016, 02:03

Η ώρα της εκλογής του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, έφτασε. Οι εκλογές για τον «πλανητάρχη» μοιάζουν περισσότερο από ποτέ ως εκπληρούμενη προφητεία χολυγουντιανής ταινίας, καθώς η βασική επιλογή των ψηφοφόρων είναι ένας σκληρότατος και απροκάλυπτος νεοφιλελεύθερος επιχειρηματίας και μια σκληρότατη και απροκάλυπτη υποστηρίκτρια της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής, με το πραγματικό πολιτικό επίδικο των εκλογών να χάνεται στο ριάλιτι που τις περιβάλλει. Μπορεί μεν ο Ντόναλντ Τραμπ να έχει προκαλέσει μέχρι και τα… μικρόφωνα με τις σεξιστικές επιθέσεις στην αντίπαλό του, το φλερτ του με την ακροδεξιά που κάνει τον Τζωρτζ Μπους τζ. να μοιάζει μαοϊκός και πρακτικά, να υπόσχεται μια ΗΠΑ όπου το «land of the free» εκτός από απλή ρεκλάμα, που είναι τώρα, θα καταργηθεί εντελώς, η Χίλαρι Κλίντον ωστόσο δεν έρχεται με καλύτερες περγαμηνές: έκανε τη βρώμικη δουλειά για την επικοινωνιακή οκταετία του Μπαράκ Ομπάμα και τώρα, έρχεται να διεκδικήσει την προεδρία με προφίλ επιθετικότερο του συζύγου της, Μπιλ Κλίντον. Αν δεν θυμάστε, είναι ο πρόεδρος που επί των ημερών του οι πόλεμοι ακολουθούσαν κάθε σκάνδαλο στο Λευκό Οίκο. Επίσης, η σειρά αποκαλύψεων των email της, τη συνδέουν με ήδη… προβληματικές υποθέσεις.


ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Ο επόμενος (ή επόμενη) πρόεδρος των ΗΠΑ, θα είναι ο 45ος (η) στη σειρά. Ο θεσμός εγκαθιδρύθηκε το 1789, με πρώτο τον Τζωρτζ Ουάσιγκτον, που εκλέχτηκε ομόφωνα από σώμα εκλεκτόρων. Ο πιο σύντομος (και η μεγαλύτερη παγίδα στα τεστ γνώσεων στους αμερικάνους μαθητές…),  ήταν ο Γουίλιαμ Χένρι Χάρισον, ο οποίος πέθανε, 32 μέρες μετά την ορκωμοσία του. Ο πιο μακρόβιος πολιτικά ήταν ο FDB, ο Φάνκλιν Ντέλανο Ρούσβελτ, ο οποίος κατέχει δύο ρεκόρ: κέρδισε τέσσερις εκλογές και κυβέρνησε δώδεκα χρόνια. Ήταν επίσης ο πρώτος πρόεδρος που αναφερόταν συχνά με τα αρχικά του ονόματός του, συνήθεια που κράτησε για αρκετά χρόνια στον αμερικάνικο Τύπο και το πολιτικό παρασκήνιο των ΗΠΑ. Διασημότερος με «αρκτικόλεξο» αλλά και δολοφονηθείς, ήταν ο JFK, o Τζον «Τζακ» Φιτζέραλντ Κένεντι, ο άνθρωπος που αγαπήσαν να μισούν οι ρεπουμπλικάνοι και ανέδειξε περίπου σε μεσσία που θυσιάστηκε γι αυτήν, η αμερικάνικη αστική τάξη.

Ο Κένεντι δεν ήταν ο μόνος δολοφονηθείς. Ο Άβρααμ Λίνκολν ήταν ο πρώτος, ενώ άλλοι δύο πρόεδροι των ΗΠΑ έχασαν τη ζωή τους σε δολοφονικές απόπειρες: ο Γουίλιαμ μακ Κίνλι και ο Τζέιμς Γκάρφιλντ.

ΟΙ… ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

Επίσης, ο νεποτισμός είναι διαρκής στις αμερικάνικες εκλογές. Εκτός από τους δύο Μπους και το ζεύγος Κλίντον, ο Μπέντζαμιν Χάρισον, 23ος πρόεδρος, ήταν ο εγγονός του 9ου προέδρου, Γουίλιαμ Χένρι Χάρισον. Επίσης, ο 4ος πρόεδρος, Τζέιμς Μάντισον, ήταν δεύτερος ξάδερφος του 12ου, Ζάκαρι Τέιλορ. Πατέρας και γιος ήταν ο 2ος και ο 6ος πρόεδρος, ο Τζον και ο Τζον Κουίνσι Άνταμς.

Επίσης, μακρινή συγγένεια είχαν οι δύο Ρούσβελτ, ο Θιόντορ (26ος) και ο FDR (32ος).

Όλα αυτά, καταλήγουν στον 21ο αιώνα: ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ και μένει να δούμε αν θα το διαδεχτεί η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back