ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ομπάμα στην Αθήνα: Μια επίσκεψη με πολλές προσδοκίες

Εικόνα του άρθρου Ο Ομπάμα στην Αθήνα: Μια επίσκεψη με πολλές προσδοκίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2016, 01:04
ΕΛΛΑΔΑ

Το τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη ως πρόεδρος των ΗΠΑ με πρώτο σταθμό την Αθήνα πραγματοποιεί από αύριο Τρίτη ο Μπαράκ Ομπάμα, με το θέμα του χρέους να κυριαρχεί στην ατζέντα ενώ θα συζητηθούν επίσης κυπριακό και προσφυγικό.

Πρώτη στάση το Προεδρικό Μέγαρο στην Ηρώδου Αττικού όπου το μεσημέρι όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. 

Θα ακολουθήσει στις 14.30 η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά το πέρας θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις προς τους διαπιστευμένους εκπροσώπους των ΜΜΕ. 

Το βράδυ της ίδια μέρας ο Μπαράκ Ομπάμα θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο, που θα παραθέσει ο Πρ. Παυλόπουλος προς τιμήν του.

Την Τετάρτη το μεσημέρι ο Μπαράκ Ομπάμα θα εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Βερολίνο.


ΧΡΕΟΣ-ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ 

«Όλοι νομίζω συμφωνούμε πως θα πρέπει ως χώρα να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία της επίσκεψης Ομπάμα και να προωθήσουμε τις θέσεις μας στα ζητήματα του χρέους και του προσφυγικού. Το αποτέλεσμα της επίσκεψης θα επηρεάσει πιθανά καθοριστικά την πορεία των ζητημάτων αυτών» είπε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην ραδιοφωνική ενημερωτική εκπομπή «Ψήφος στις 9» στα ParapolitikaFm.

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να εκφράσει την υποστήριξή του στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το ζήτημα διευθέτησης του ελληνικού χρέους υπενθυμίζοντας παράλληλα την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, πρόκειται να αναφερθεί και στη συνεργασία των δύο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την οικονομία μέχρι την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Μπεν Ρόουζ  μίλησε για το προσωπικό ενδιαφέρον του Μπάρακ Ομπάμα για βιώσιμη επίλυση του ελληνικού ζητήματος, ώστε να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης.

Οι ΗΠΑ, ανέφερε, «συμφωνούν με το ΔΝΤ ότι η διευθέτηση του χρέους είναι καθοριστική για να επανέλθει η βιωσιμότητα στην ελληνική οικονομία» και σημείωσε ότι η ομιλία του Ομπάμα στην Αθήνα θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες που έχουν γίνει για αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων... και τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης όπως αυτές αποτυπώνονται σε εκλογικές αναμετρήσεις και δημοψηφίσματα.


ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τα μέτρα ασφαλείας στην ελληνική πρωτεύουσα είναι δρακόντεια. Με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, απαγορεύονται από τις 6 το πρωί της Τρίτης έως τις 4 το απόγευμα της Τετάρτης, όλες οι συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας και περιμετρικά σε μεγάλη ακτίνα, καθώς και σε όλες τις διαδρομές που θα ακολουθήσει στις μετακινήσεις του ο Μπαράκ Ομπάμα, από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, όπου και θα διαμείνει.

Τουλάχιστον 4.500 αστυνομικοί θα βρίσκονται για δύο ημέρες επί ποδός, προκειμένου να υποστηριχθεί το σχέδιο για την ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου.

Τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι αυστηρότατα. Ενδεικτικό αυτών είναι το γεγονός ότι θα γίνεται «αποστείρωση» των σημείων απ’ όπου θα διέρχεται ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ -παρά την αστυνομική απαγόρευση-επιμένουν στην πραγματοποίηση των αυριανών διαδηλώσεών τους σε Πολυτεχνείο και Ομόνοια, αντιστοίχως. Οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων μαζί με αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες καλούν την Τρίτη στις 5 το απόγευμα μπροστά στο Πολυτεχνείο, ενώ το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο στην Ομόνοια στις έξι και μισή το απόγευμα.

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε «κατάπτυστη κι αυταρχική» την απόφαση απαγόρευσης διαδηλώσεων κατά της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back