Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 17-11-2016, 19:59
ΚΟΣΜΟΣ

Εμπόριο, διεθνείς προκλήσεις, κλίμα και διμερείς σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας βρέθηκαν στον επίκεντρο της συνάντησης του Μπαράκ Ομπάμα με την Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε την Καγκελάριο «φίλη και σύμμαχο», προσθέτοντας «δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα είχα πιο σταθερή και αξιόπιστη σύμμαχο παγκοσμίως».

Αναφερόμενος στις κοινές αξίες των δύο χωρών ο Ομπάμα επεσήμανε τη δημοκρατία και την ελευθερία. Όπως είπε, το ΝΑΤΟ ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της συνεργασίας ΗΠΑ- Ευρώπης, ανεξαρτήτως από το ποιος ήταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σχετικά με τη συμφωνία TTIP, ο Αμερικανός Πρόεδρος, δήλωσε ότι, πρόκειται για πρόκληση εν μέσω ανησυχιών γύρω από την παγκοσμιοποίηση. «Αυτό που μπορέσαμε να καταδείξουμε τις τελευταίες δεκαετίες είναι πως οι αγορές και το εμπόριο είναι πηγή ευημερίας», είπε, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη ανάδειξης των πλεονεκτημάτων της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Για το Brexit ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα για ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Για την προσφυγική κρίση, ο αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε την άποψή του ότι, υπάρχει ανάγκη να βρεθεί λύση στην ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, ενώ αποκάλυψε ότι, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τη γερμανίδα Καγκελάριο συζητήθηκε το ενδεχόμενο κυρώσεων έως ότου η Ρωσία συμμορφωθεί πλήρως με τη συμφωνία του Μινσκ.

Από την πλευρά της η Άγγελα Μέρκελ αποτίμησε θετικά τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ αναφερόμενη στις προσπάθειες για τη διάσωση του περιβάλλοντος, διαμήνυσε ότι, «χωρίς  την προώθηση της κυβέρνησης Ομπάμα δεν θα είχε επιτευχθεί η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή μεταξύ των 194 χωρών». Διαβεβαίωσε δε, ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να συνεργαστεί με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Η παγκοσμιοποίηση θα πρέπει να διαμορφωθεί πολιτικά και όχι να οπισθοδρομήσουμε σε προηγούμενη κατάσταση», τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Σχετικά με τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (TTIP), η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι, είναι βέβαιη πως θα τεθεί ξανά σε διαπραγμάτευση μια μέρα, ενώ παραδέχθηκε ότι, αυτή δεν μπορεί να συναφθεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. «Η Ουάσιγκτον υπήρξε ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος του μπλοκ», είπε χαρακτηριστικά.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso