Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη Ομπάμα: Μήνυμα προς τη Γερμανία για το χρέος

Εικόνα του άρθρου Επίσκεψη Ομπάμα: Μήνυμα προς τη Γερμανία για το χρέος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2016, 21:15
ΕΛΛΑΔΑ

«Eίναι πολύ δύσκολο να σχεδιαστεί αναπτυξιακή στρατηγική χωρίς ελάφρυνση του χρέους», με αυτά τα λόγια ο Μπαράκ Ομπάμα θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς τη Γερμανία, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ομπάμα επεσήμανε «ότι μετά από τα δύσκολα χρόνια υπάρχει μια ευκαιρία και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια βιώσιμη λύση μέσα στο επόμενο έτος».

Δείτε εδώ όλη τη συνέντευξη Τύπου:


Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θέλει να αδικήσει κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά που δείχνουν διστακτικότητα όσον αφορά την ελάφρυνση, λέγοντας πως έχουν το δικό τους πολιτικό ακροατήριο και τους ψηφοφόρους τους. 

Πάντως, επέμεινε ότι τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξής, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για την ελάφρυνση του χρέους. «Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η χώρα στην ανάκαμψη», τόνισε.  

Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, «όταν η οικονομία συρρικνώνεται με τέτοιους ρυθμούς χρειάζεται σαφώς και αναπτυξιακή ατζέντα». Υπογράμμισε πάντως ότι είναι αναγκαίες και κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εστίασε στον συνδυασμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με καλή δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα συνεχίζει να μεταρρυθμίζεται, το ΔΝΤ έχει επισημάνει ότι είναι ζωτικής σημασίας η ελάφρυνση του χρέους και εγώ θα συνεχίσω να παροτρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για την επιστροφή της χώρας στην ανάκαμψη, ανέφερε.

Για το Κυπριακό είπε πως «αν τα μυαλά των δύο ηγετών συναντηθούν κάπου, μπορούμε όλοι μας, η διεθνής κοινότητα, να υποστηρίξουμε αυτή τη συμφωνία».

Τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να βοηθά όσο μπορεί την Ελλάδα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

«Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. 

Γι' αυτό, πρόσθεσε, θεωρεί «όχι μόνο ιστορικά συμβολική, αλλά και καθόλα ουσιαστική την παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και στο Βερολίνο μεθαύριο αυτήν την κρίσιμη χρονική στιγμή». 

«Αναγνωρίζω τον ρόλο και την συνεισφορά του προέδρου Ομπάμα κατά την διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015, την ηθική και πολιτική στήριξη που πρόσφερε για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back