Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εισαγγελική παρέμβαση για τον Λούρο

Εικόνα του άρθρου Εισαγγελική παρέμβαση για τον Λούρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/01/2023, 12:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η υπόθεση της περιβαλλοντικής ζημιάς στον ποταμό Λούρο, την οποία ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης προσπαθεί τόσο πολύ να απαξιώσει και να υποβαθμίσει, παίρνει σοβαρές διαστάσεις.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Καθημερινή», το οποίο υπογράφει ο Γιώργος Λιάλιος, η παραγγελία στάλθηκε τη Δευτέρα από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων. Στην εισαγγελική παραγγελία γίνεται αναφορά σε σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας.

Η εξέλιξη αυτή γίνεται γνωστή μία μέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του κ. Καχριμάνη. Ο κ. Καχριμάνης επιτέθηκε, χωρίς να ερωτηθεί από δημοσιογράφο, σε επιθεωρητές περιβάλλοντος και Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) κατηγορώντας τους για «προχειρότητα» και «επιδερμική δουλειά». Η θέση του αυτή, την οποία υιοθέτησε πολύ νωρίς, αποτελεί αν μη τι άλλο την «υπεραστική» του γραμμή. Κάθε άλλο παρά αποκλείεται δε, ο κ. Καχριμάνης να γνώριζε για την εισαγγελική παραγγελία την ώρα που έδινε τη συνέντευξη Τύπου.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, από την πρώτη στιγμή, αμφισβήτησε τα πορίσματα των επιθεωρητών περιβάλλοντος και του ΟΦΥΠΕΚΑ, αποδεχόμενος μόνο πορίσματα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και υποστηρίζοντας ότι η διακοπή της ροής του ποταμού για λίγες ημέρες μέσα στον Νοέμβριο οφειλόταν στην ανομβρία κι όχι στα έργα που εκτελέστηκαν υπό την εποπτεία της Περιφέρειας για τη «διευθέτηση της κοίτης του ποταμού».

Διαβάστε: Το ποτάμι των δικαιολογιών

Μάλιστα, σε έγγραφό του προς τη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικής ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε ότι ανεξαρτήτως των λόγων της διακοπής της ροής του ποταμού, «οι επιπτώσεις που προκλήθηκαν στο περιβάλλον είναι σαφώς πολύ μικρότερες –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κατοίκων και επαγγελματιών- από τις ζημιές που έγιναν τα περασμένα χρόνια από έντονα καιρικά φαινόμενα», όπως και ότι οι «αναφορές περί οικολογικής καταστροφής είναι υπερβολικές».

Τα πορίσματα των επιθεωρητών περιβάλλοντος και του ΟΦΥΠΕΚΑ ήταν σαφή για την αιτία της περιβαλλοντικής ζημιάς. Όπως αναφέρεται σε αυτά, το φαινόμενο της εξαφάνισης του νερού σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων του ποταμού αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων όπως αύξηση χωρητικότητας κοίτης λόγω των διαπλατύνσεων και της απομάκρυνσης νησίδων και φερτών, αλλοίωσης του αδιαπέρατου σχετικά υποστρώματος του πυθμένα λόγω των εργασιών κ.ά. Κάνουν λόγο για απώλεια της λειτουργίας του υδάτινου οικοσυστήματος και για πλήρη εξαφάνιση της βιοποικιλότητας και απώλεια ενδιαιτημάτων, όπως της πέστροφας του Λούρου.

Μάλιστα, ο ΟΦΥΠΕΚΑ πρόκειται να προχωρήσει σε δύο μελέτες για τον προσδιορισμό των απωλειών στη βιοποικιλότητα και για την υδρολογική κατάσταση στον Λούρο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back