ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εικαστικά έργα στα δωμάτια ενός οικοτροφείου

Εικόνα του άρθρου Εικαστικά έργα στα δωμάτια ενός οικοτροφείου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2018, 22:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα δωμάτιο, κοιτώνας κάποτε, με τα παλιά, εγκαταλελειμμένα κρεβάτια να βρίσκονται παρόντα, γεμάτο με ένα πλέγμα από ταινίες σήμανσης κινδύνου. Μια εγκατάσταση με μικρογραφίες κτιρίων που προέρχονται από τις αναμνήσεις του Τούρκου Ορχάν Παμούκ όπως αυτές καταγράφονται στο βιβλίο του «Ινσταμπούλ». Αναμνήσεις από το πέρασμα της πολυπολιτισμικής Κωνσταντινούπολης στη μετα-οθωμανική περίοδο. Δωμάτια του Μέκειου Οικοτροφείου μετατρέπονται σε χώρους όπου οκτώ εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους, στο πλαίσιο της 1ης Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων στα Γιάννενα.

Η έκθεση αυτή με τίτλο «Υφαίνοντας την Ευρώπη/Υφαίνοντας τα Βαλκάνια» επιχειρεί να προσεγγίσει την υφαντική ως μια πρακτική δεμένη με την ιστορία της Ηπείρου και των Βαλκανίων όσο και ως προσπάθεια οικοδόμησης της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Αποτελεί δε την πρώτη «γεύση» της Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν το βράδυ της Παρασκευής (5 Οκτωβρίου), με τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφο, τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Βασίλη Γοργόλη να δίνουν το παρών και να απευθύνουν χαιρετισμούς, εκφράζοντας την πίστη τους στο εγχείρημα της Μπιενάλε. Στις θέσεις των επισήμων, κάθισαν ακόμη η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς Σοφία Στάικου, ο κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ξενοφών Μπήτσικας, ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης και δημοτικοί σύμβουλοι.

Πέραν των επισήμων, το πιο σημαντικό ήταν ότι την έκθεση, την πρώτη αυτή μέρα τουλάχιστον, επισκέφθηκε πολύς κόσμος που περιπλανήθηκε στους χώρους του Μέκειου Οικοτροφείου, ενός κτιρίου που πολλοί δεν γνώριζαν ότι υπήρχε, για να δει τα έργα των εικαστικών καλλιτεχνών. Οι διοργανωτές κατάφεραν να προσδώσουν στο κτίριο έναν άλλο χαρακτήρα και να το κάνουν πιο οικείο. Κατά την έκθεση, τόσο οι εθελοντές της Μπιενάλε όσο και το διοικητικό συμβούλιο του Μέκειου Οικοτροφείου με πρόεδρο τη Φρόσω Λάππα φρόντισαν για την καλύτερη δυνατή κίνηση των επισκεπτών μέσα στους χώρους.

Η έκθεση «Υφαίνοντας την Ευρώπη/Υφαίνοντας τα Βαλκάνια» θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 20 Οκτωβρίου και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 16:00 έως τις 19:00.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back