Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 8-02-2019, 19:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων γεωργικών εκτάσεων για την παραγωγή αρωματικών και θεραπευτικών φυτών επιδιώκει να προχωρήσει ο Δήμος Ιωαννιτών.

Αυτή τη φορά, ο Δήμος συνεργάζεται με τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας «Εύξεινη Πόλη», στον οποίο συμμετέχει μαζί με άλλους Δήμους, Περιφέρειες και ιδρύματα. Αντιπροσωπεία της «Εύξεινης Πόλης» βρέθηκε σήμερα στο Δημαρχείο, για να «εγκαινιάσει» μια συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών.

Τους επόμενους δύο μήνες επιστήμονες σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Θα μελετήσουν τα δεδομένα της περιοχής ως προς τις διαθέσιμες εκτάσεις αλλά και τις κατάλληλες καλλιέργειες αρωματικών θεραπευτικών φυτών και θα προτείνουν τα βέλτιστα μοντέλα εφαρμογής.

Στη συνέχεια ο στόχος είναι ομάδες νέων ανέργων να εκπαιδευτούν ώστε να καλλιεργούν αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, τα προϊόντα να επεξεργάζονται και να τυποποιούνται και στη συνέχεια να διατίθενται στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

«Η Ήπειρος έχει εξαιρετικές συνθήκες για ποιοτικά προϊόντα και διαθέτει χιλιάδες αυτοφυή αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, γνωστά από την αρχαιότητα. Παρόλα αυτά υστερεί κατά πολύ σε παραγωγή, αφού δεν διαθέτει οργανωμένη παραγωγική βάση τέτοιων φυτών ούτε υποδομές επεξεργασίας και τυποποίησης. Η ανάπτυξη ολοκληρωμένου κύκλου από τη παραγωγή έως τη διάθεση μπορεί να εξασφαλίσει εισόδημα σε δεκάδες νέους παραγωγούς με συνοδά οφέλη και σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές», δήλωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.

Ανέφερε δε ότι ο πρώτος στόχος είναι να δημιουργηθεί μια θερμοκοιτίδα για τη διαχείριση, τον συντονισμό και την υποστήριξη του εγχειρήματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, με βάση αντίστοιχες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, το παραγόμενο έσοδο, με αντιστοιχία 25 στρέμματα ανά ωφελούμενο, αποδίδει ετήσιο εισόδημα 8-10.000 ευρώ, ενώ στη θερμοκοιτίδα επιμερίζονται τα έξοδα διαχείρισης - συντήρησης του εξοπλισμού και συμβουλευτικής.

«Είναι ένα φιλόδοξο και οραματικό σχέδιο για την περιοχή μας, το οποίο όμως σε συνεργασία με την ΕΟΕΣ ‘Εύξεινη Πόλη’ θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε πράξη», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος, Βάσω Μέγα, από τη μεριά της, τόνισε ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα, υπενθυμίζοντας ότι ο Δήμος έχει εξετάσει ήδη εναλλακτικές για την αξιοποίηση αδρανών δημοτικών γεωργικών εκτάσεων με παραχωρήσεις σε νέους αγρότες.

«Ελπίζουμε ότι με τη συνεργασία που ξεκινάει σήμερα, θα πετύχουμε να δώσουμε λύση και σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που δεν είναι άλλο από τις διαδικασίες επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης στην αγορά όπου πραγματικά ο αγροτικός τομέας στην περιοχή μας υστερεί», σημείωσε η κ. Μέγα.

Ο γενικός διευθυντής του ΕΟΕΣ «Εύξεινη πόλη» Γιώργος Παππούς, ευχαρίστησε τον Δήμο Ιωαννιτών για τη συνεργασία «ο οποίος δίνει πεδίο δράσης σε τέτοιες πρωτοβουλίες». Αναφέρθηκε και σε δύο ακόμα προγράμματα του Ομίλου που αφορούν την περιοχή και έχουν να κάνουν με τον τουρισμό και την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια.

Ο επίτιμος πρόεδρος του ΕΟΕΣ, ο Δρ Νίκος Κριμνιανιώτης επισήμανε τη διάθεση που υπάρχει για συνεργασία τόσο σε ό,τι αφορά την προετοιμασία των μελετών όσο και τις επόμενες διαδικασίες (καλλιέργεια, τυποποίηση και διάθεση των προϊόντων).

Τέλος, η Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα και διευθύντρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, στάθηκε στην αξία που έχει η σωστή αξιοποίηση των αδιάθετων αγρών σε συνδυασμό με την καλλιέργεια αρωματικών-θεραπευτικών φυτών.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
elpe-bp 2 Ντοτη3