Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αρωματικά φυτά: επόμενο στάδιο

Εικόνα του άρθρου Αρωματικά φυτά: επόμενο στάδιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/03/2019, 16:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tις τελικές της προτάσεις για τις κατάλληλες εκτάσεις και καλλιέργειες σε κάθε περίπτωση θα έχει σε λίγο καιρό έτοιμες η ερευνητική ομάδα που συνεργάζεται με τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) «Εύξεινη Πόλη» και τον Δήμο Ιωαννιτών.

Η «Εύξεινη Πόλη» και ο Δήμος Ιωαννιτών στις αρχές του προηγούμενου μήνα είχαν υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας για την καλλιέργεια αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών σε εγκαταλελειμμένες γεωργικές δημοτικές εκτάσεις. Σήμερα, στο Δημαρχείο, έγινε σύσκεψη του δημάρχου Θωμά Μπέγκα και της αντιδημάρχου Βάσως Μέγα με τον επίτιμο πρόεδρο του ΕΟΕΣ Νίκο Κρημνιανιώτη και στελέχη του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Στη σύσκεψη αυτή καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα του εγχειρήματος. Όπως ενημέρωσε τον δήμαρχο ο κ. Κρημνιανιώτης, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η επιλογή ορισμένων, πιλοτικών, δημοτικών εκτάσεων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες καλλιέργειες αρωματικών-θεραπευτικών φυτών αλλά και καρπών.

Το τμήμα Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας του Δήμου Ιωαννιτών έχει αποστείλει ήδη λίστα με τις δημοτικές εκτάσεις στον ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη» και έχει γίνει μια πρώτη επιλογή πιθανών εκμεταλλεύσιμων εκτάσεων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου.

Το επόμενο διάστημα, μέχρι τα τέλη του μήνα, επιστήμονες θα μελετήσουν τα δεδομένα της περιοχής ως προς τις κατάλληλες καλλιέργειες αρωματικών -θεραπευτικών φυτών και θα προτείνουν τα βέλτιστα μοντέλα εφαρμογής.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο κ. Κρημνιανιώτης, «τον Απρίλιο θα είμαστε σε θέση να υποδείξουμε τις εκτάσεις και τις κατάλληλες καλλιέργειες για την καθεμία, ώστε να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος».

Στη συνέχεια, ο στόχος είναι ομάδες νέων ανθρώπων-ανέργων να εκπαιδευτούν ώστε να καλλιεργούν αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, τα οποία θα τυποποιούνται και θα διατίθενται στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

 «Μέσα από την δράση μας αυτή θα υποστηριχτεί ένα δίκτυο που ξεκινά από την παραγωγή, φτάνει στη μεταποίηση και καταλήγει στην εμπορία. Είναι ένα φιλόδοξο και οραματικό σχέδιο για την περιοχή μας, το οποίο όμως σε συνεργασία με την ΕΟΕΣ ‘Εύξεινη Πόλη’ θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε πράξη», δήλωσε ο κ. Μπέγκας.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος, Βάσω Μέγα, από τη μεριά της επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «στόχος μας είναι να δώσουμε λύση και σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που δεν είναι άλλο από τις διαδικασίες επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης στην αγορά όπου πραγματικά ο αγροτικός τομέας στην περιοχή μας υστερεί», σημείωσε η κ. Μέγα.

Στη συνάντηση εκτός του επίτιμου προέδρου του ΕΟΕΣ, παρέστησαν η δρ. Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και διευθύντρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, η Δρ. Κατερίνα Γεωργιάδου, εντεταλμένη ερευνήτρια του ΕΛΓΟ Δήμητρα, και η Μαρίνα Παναγιωτίδου, γεωπόνος, αρχιτέκτων τοπίου, οι οποίες αποτελούν μέρος της ερευνητικής ομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back