ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εγκλήματα του «ύψους» και του «βάθους»

Εικόνα του άρθρου Εγκλήματα του «ύψους» και του «βάθους»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2017, 10:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το 2016 ήταν η χρονιά που «επανήλθαν» οι δρόμοι διέλευσης των ναρκωτικών από την Αλβανία, μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα κατά το οποίο είχαν αλλάξει, αλλά και η χρονικά στην οποία αυξήθηκαν τα «εγκλήματα κρίσης».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας, μέσα στο 2016 καταγράφηκε αύξηση των ληστειών σε σπίτια (διπλασιασμός για την ακρίβεια), αλλά λιγότερες κλοπές οχημάτων και αρκετά λιγότερες κλοπές και διαρρήξεις. Ειδικά ο αριθμός στα καταστήματα, μειώθηκε σχεδόν στο μισό.

Αυξήθηκαν όμως περιπτώσεις πλαστού χρήματος, μικροαπάτες (ελαφρά αυτές), καθώς και το λαθρεμπόριο και οι περιπτώσεις κατοχής όπλων.

Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι τα αυτοκίνητα μάλλον… δεν γοητεύουν τόσο πολύ τους κλέφτες πλέον, καθώς έχουν μειωθεί πολύ και οι κλοπές τους, αλλά και οι διαρρήξεις σε αυτά.

Οι περιπτώσεις ναρκωτικών με τις οποίες ασχολήθηκε η αστυνομική διεύθυνση Ηπείρου, αυξήθηκαν κατά 20% σχεδόν, ενώ το λαθρεμπόριο σχεδόν κατά 10%.

Βέβαια, τα στατιστικά της αστυνομίας, όπως και κάθε άλλο στατιστικό στοιχείο, δεν λένε την ακριβή αλήθεια από μόνα τους. Για παράδειγμα, μπορεί όντως οι μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών που «μπλοκάρει» η Δίωξη να έχουν όντως αυξηθεί το 2016, αλλά η αύξηση των υποθέσεων ναρκωτικών στα στατιστικά περιλαμβάνει και μικροποσότητες χασίς σε μέγεθος… τσιγάρου. Προφανώς, δεν είναι το ίδιο πράγμα…

Ωστόσο, το στατιστικό μέγεθος μεταξύ 2014-2015 είναι ενδεικτικό: το 2014 κατασχέθηκαν 8 και κάτι τόνοι, το 2015 κάτι παραπάνω από 600 κιλά.

Στα πραγματικά σοβαρά εγκλήματα, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ανθρωποκτονίες, όσοι και το 2015.

Αυξημένες είναι και οι εξιχνιάσεις που παρουσιάσει η αστυνομία, στις υποθέσεις που καταγράφει, αν και δεν υπάρχει ακριβής αντιστοιχία, καθώς περιλαμβάνονται και εξιχνιάσεις υποθέσεων παλιότερων ετών.

Στην ελληνοαλβανική μεθόριο, αυξήθηκαν σημαντικά τα «πέρα-δώθε» ανθρώπων χωρίς έγγραφα: 8.867 το2016 έναντι 5.915 το 2015.

Τέλος, σχεδόν 500 δρομολόγια έκαναν οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στην Ήπειρο, ενώ ο «Αστυνομικός της γειτονιάς» προσέτρεξε σε 3.299 περιπτώσεις. Ενδεικτικό είναι ότι την ίδια στιγμή, στην πολύ μεγαλύτερη Πελοπόννησο, οι αστυνομικοί της ίδιας υπηρεσίας ασχολήθηκαν με 1.910 υποθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back