Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Πολύνεκρη επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Γερμανίας

Εικόνα του άρθρου Πολύνεκρη επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Γερμανίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/07/2016, 23:28
ΚΟΣΜΟΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο εμπορικό κέντρο Olympia Shopping Center στην περιοχή Μόσαχ στο βορειοδυτικό Μόναχο μετά από ανταλλαγή πυρών. Ελικόπτερα πετάνε πάνω από το κέντρο της πόλης. 

Η αστυνομία ζητάει από τους πολίτες να μείνουν σπίτια τους. Οι δρόμοι είναι άδειοι και ειδικές δυνάμεις είναι ακροβολισμένες σε επίκαιρα σημεία.


Η γερμανική αστυνομία συνεχίζει να ερευνά τα κίνητρα των δραστών. Μέχρι στιγμής αποκλείεται η πιθανότητα να ήταν ισλαμιστές.


Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο που επικαλείται αυτόπτες, ένας εκ των ενόπλων φώναξε "είμαι Γερμανός" και άλλοι φώναζαν κατά αλλοδαπών. Τίποτε ξεκάθαρο όμως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.


Εικόνες τηλεοπτικών συνεργείων δείχνουν δεκάδες ασθενοφόρα να βρίσκονται αυτή τη στιγμή έξω από το εμπορικό κέντρο. Σύμφωνα με το Spiegelτο περιστατικό έλαβε χώρα γύρω στις 18.00. Πρόκειται για το παλαιότερο και μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του Μονάχου.

Η αστυνομία του Μονάχου ενημερώνει τους πολίτες μέσω twitter, ζητώντας τους να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους, να φύγουν από τους δρόμους και να παραμείνουν στα σπίτια τους.


Τρεις νεκρούς επιβεβαιώνει το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας.


Νωρίτερα, εκπρόσωπος της αστυνομίας έκανε λόγο για «περισσότερους νεκρούς» από τον έναν που είχε αρχικά επιβεβαιωθεί, αναφερόμενος στο περιστατικό που βρίσκεται σε εξέλιξη στο εμπορικό κέντρο «Olympia», στην περιοχή του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου.


Youtube/Associated Press


Οι αρχές σημειώνουν ότι οι δράστες έχουν διαφύγει και καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους.


Η αστυνομία του Μονάχου εκφράζει υποψίες ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση.


Το Facebook ενεργοποίησε το Safety Check για το Μόναχο, ενώ και οι χρήστες από τη βαυαρική πρωτεύουσα ποστάρουν στο twitter με το hashtag #OffeneTür, προσφέροντας καταφύγιο.


Βίντεο από το Russia Today


Η Βαυαρική Ραδιοτηλεόραση BR υποστηρίζει ότι έξι άνθρωποι είναι νεκροί και πολλοί τραυματίστηκαν στους πυροβολισμούς στο εμπορικό κέντρο.


Η Αστυνομία της Βαυαρίας, με ανάρτησή της στο Twitter, ανέφερε τα εξής: «Στις 17:50 αυτόπτες μάρτυρες ειδοποίησαν την Αστυνομία για πυροβολισμούς στον κεντρικό δρόμο κοντά στο εμπορικό κέντρο «Olympia» και κατόπιν για συνέχεια των πυροβολισμών στο ίδιο το εμπορικό κέντρο.

Μάρτυρες αναφέρθηκαν σε τρία άτομα με όπλα. Για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία.

Η Αστυνομία επιχειρεί με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της και με την υποστήριξη ειδικών μονάδων αλλά και μονάδων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί εφικτό να συλληφθούν οι δράστες, η έρευνα για τους οποίους διεξάγεται εντατικά. Λόγω της ακόμη ασαφούς κατάστασης, παρακαλούμε όλους όσοι βρίσκονται στην πόλη να παραμείνουν στα σπίτια τους ή να αναζητήσουν καταφύγιο στα πλησιέστερα κτίρια. Η λειτουργία των μαζικών μέσων συγκοινωνίας έχει για την ώρα διακοπεί».


Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Youtube φαίνεται ένας άνδρας να βγαίνει από τα McDodalnd's σηκώνει το όπλο του και πυροβολεί προς τον κόσμο που τρέχει να απομακρυνθεί.

TERRORANSCHLAG IN MÜNCHEN /(22.07.2016)MEHRERE TOTE /ERSTE BILDER ZUM TÄTER/ Olympia Einkaufszentrum


Τηλέφωνα επικοινωνίας για πολίτες που βρίσκονται στο Μόναχο ή τους οικείους τους ανάρτησε στην κεντρική του ιστοσελίδα το υπουργείο Εξωτερικών.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα του Γενικού Προξενείου Μονάχου (00491746744898) και του Υπουργείου Εξωτερικών (210-368 1730), καθώς και στο email mdk@mfa.gr.

Τηλέφωνα διπλωματικών υπηρεσιών Ελλάδας

Γενικό προξενείο της Ελλάδος στο Μόναχο: 004989998867222
(γραμμή έκτακτης ανάγκης: 00491746744898)


Σε εννέα ανέρχονται οι νεκροί από την επίθεση στο Μόναχο, μετά από τον εντοπισμό μίας ακόμη σορού μέσα στο εμπορικό κέντρο Olympia, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν η σορός αυτή ανήκει σε κάποιον από τους «έως τρεις δράστες».


Η ένατη σορός εντοπίστηκε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το εμπορικό κέντρο, ανακοίνωσε η γερμανική αστυνομία. Σύμφωνα με τη Βαυαρική Ραδιοφωνία (BR), ο ένατος νεκρός, ο οποίος βρέθηκε σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το σημείο της επίθεσης, φέρει ένα κόκκινο σακίδιο, παρόμοιο με εκείνο που έφερε ο ένοπλος, ο οποίος φαίνεται να πυροβολεί εναντίον πολιτών έξω από το υποκατάστημα των McDonald's στο Ολυμπιακό Εμπορικό Κέντρο. 


Δέκα νεκροί και 21 τραυματίες, εκ των οποίων τρεις σε σοβαρότερη κατάσταση, είναι ο επίσημος απολογισμός από την χθεσινή ένοπλη επίθεση στο εμπορικό κέντρο «Olympia» του Μονάχου και το fast food απέναντι από αυτό. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με το Ελληνικό Προξενείο.

Μεταξύ των δέκα νεκρών συμπεριλαμβάνεται και ο δράστης ο οποίος εικάζεται ότι αυτοκτόνησε, αφού προηγουμένως είχε δεχθεί και πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Πρόκειται για 18χρονο Ιρανογερμανό, ο οποίος ζούσε «για μεγάλο διάστημα» στην Βαυαρία. Νωρίτερα εντοπίστηκε και το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε.

Η Αστυνομία απέφυγε να πει αν επρόκειτο για περίπτωση «αμόκ ή τρομοκρατική ενέργεια». Διευκρίνισε πάντως ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον συνδέουν με το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος».

Κανονικά λειτουργούν πλέον τα μέσα μεταφοράς στο Μόναχο, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία δεν συντρέχουν λόγοι να ματαιωθούν όσες εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα.

Έκτακτη συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ασφαλείας στο Βερολίνο υπό την προεδρία της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, στις 12, ώρα Ελλάδος. Το ενδεχόμενο η επίθεση να συνδέεται με την τρομοκρατία δεν απέκλεισε ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας, Πέτερ Αλτμάιερ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3