ΚΟΣΜΟΣ

Έφυγε στο Βέλγιο ο Κάρλες Πουτζντεμόν

Εικόνα του άρθρου Έφυγε στο Βέλγιο ο Κάρλες Πουτζντεμόν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/10/2017, 17:58
ΚΟΣΜΟΣ

Στο Βέλγιο κατέφυγε ο καθαιρεθείς πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο Πουτζντεμόν αντιμετωπίζει κατηγορίες για «στάση» και προσπάθεια απόσχισης τμήματος της ισπανικής επικράτειας, καθώς η Καταλονία προχώρησε σε ανακήρυξη ανεξαρτησίας την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν η περιφερειακή κυβέρνηση της επαρχίας καθαιρεθεί, με απόφαση της Γερουσίας της Ισπανίας και του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Νωρίτερα η εισαγγελία της Ισπανίας προχώρησε στην απαγγελία κατηγοριών κατά στελεχών της καθαιρεθείσας κυβέρνησης της Καταλονίας και του διαλυθέντος περιφερειακού κοινοβουλίου για τα  αδικήματα της εξέγερσης, της στάσης και της υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος.

Από το περασμένο Σάββατο, η κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι έχει αναλάβει την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας, με τις περισσότερες αρμοδιότητες του προέδρου της καταλανικής κυβέρνησης να έχουν εκχωρηθεί στην αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργό Προεδρίας Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία.

Ήδη ο Βέλγος υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου Τέο Φράνκεν είχε προλειάνει το έδαφος σημειώνοντας ότι η χορήγηση ασύλου στον Κάρλες Πουτζδεμόν από το Βέλγιο «δεν θα ήταν μια μη ρεαλιστική πιθανότητα» αν το ζητούσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη διαφορετική θέση που πήρε η χώρα του σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με την κρίση στην Καταλονία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back