Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ραχόι: Διάλυση καταλανικού κοινοβουλίου και πρόωρες εκλογές (upd)

Εικόνα του άρθρου Ραχόι: Διάλυση καταλανικού κοινοβουλίου και πρόωρες εκλογές (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/10/2017, 18:30
ΚΟΣΜΟΣ

Στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης μεταφέρονται οι αρμοδιότητες της καταλανικής διοίκησης. 

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε μετά από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Μαδρίτη, ότι θα προχωρήσει στη διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών εντός έξι μηνών.

«Δεν αναστέλλουμε το καθεστώς της αυτονομίας της Καταλονίας, αλλά των ανθρώπων που την εκμεταλλεύτηκαν. Ζητάμε από την Καταλονία να σεβαστεί το σύνταγμα» δήλωσε ο Ραχόι και πρόσθεσε ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν είχε ούτε τη βούληση ούτε την πρόθεση να εφαρμόσει το άρθρο 155, αλλά έπρεπε να το κάνει.

Κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ζήτησε να μην φύγουν άλλες επιχειρήσεις και καταθέσεις από την Καταλονία. «Θα επαναφέρουμε την ομαλότητα» εγγυήθηκε. 

Αναμένεται έγκριση από τη Γερουσία, όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου.


ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝH

Πάνω από 400.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους στη Βαρκελώνη διαμαρτυρόμενοι στις εξαγγελίες του Μαριάνου Ραχόι, με επικεφαλής  τον υπό καθαίρεση Καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «ελευθερία» και «ανεξαρτησία». Αρχικά είχε οργανωθεί με αίτημα την απελευθέρωση των δύο ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλονίας που κατηγορούνται για «στασιασμό».

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν πρόκειται να κάνει δήλωση στις 22.00 ώρα Ελλάδος, ενώ έχει απειλήσει με σύγκληση του τοπικού κοινοβουλίου και μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας, εάν ενεργοποιηθεί το άρθρο 155.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back