ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

EE: Πρόστιμο ρεκόρ για μεταφορά δεδομένων ευρωπαίων χρηστών στις ΗΠΑ

Εικόνα του άρθρου EE: Πρόστιμο ρεκόρ για μεταφορά δεδομένων ευρωπαίων χρηστών στις ΗΠΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2023, 00:16
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η ρυθμιστική αρχή για το απόρρητο στην Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε τη Δευτέρα πρόστιμο ρεκόρ ύψους 1,2 δισ. ευρώ δισεκατομμυρίων ευρώ στη Meta και την διέταξε να σταματήσει να μεταφέρει δεδομένα ευρωπαίων χρηστών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έως τον Οκτώβριο..

Το εν λόγω πρόστιμο, το οποίο επιβλήθηκε από την Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC) και αφορούσε τη συνεχιζόμενη μεταφορά προσωπικών δεδομένων από τη Meta, ξεπερνά το προηγούμενο ευρωπαϊκό πρόστιμο ύψους 746 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί το 2021 στην Amazon από το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με δήλωση της DPC.

Η Meta, η οποία είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι οι υπηρεσίες για τους χρήστες της στην Ευρώπη θα μπορούσαν να διακοπούν, δεσμεύτηκε να ασκήσει έφεση και να ζητήσει από τα δικαστήρια να αναστείλουν άμεσα την απόφαση.

«Δεν υπάρχει άμεση διακοπή της λειτουργίας του Facebook στην Ευρώπη», δήλωσε η εταιρεία.

«Η απόφαση αυτή είναι λανθασμένη, αδικαιολόγητη και δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τις αμέτρητες άλλες εταιρείες που μεταφέρουν δεδομένα μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ», ανέφεραν σε δήλωσή τους ο Nick Clegg, πρόεδρος της Meta σε παγκόσμιο επίπεδο και για θέματα, και η νομική διευθύντρια Τζένιφερ Νιούστιντ.

Η Meta είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι ανέμενε πως μια νέα συμφωνία για τη διευκόλυνση της ασφαλούς μεταφοράς των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της Ε.Ε. στις ΗΠΑ θα έμπαινε σε ισχύ προτού χρειαστεί να ακυρώσει τις εν λόγω μεταφορές. 

Αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα ίσχυε η προηγούμενη προειδοποίηση της εταιρείας για αναστολή των υπηρεσιών του Facebook στην Ευρώπη στην περίπτωση μιας τέτοιας διακοπής.

Αξιωματούχοι είπαν ότι το νέο πλαίσιο προστασίας δεδομένων -που συμφωνήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2022- μπορεί να είναι έτοιμο έως τον Ιούλιο, αλλά η Meta προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να μην είναι έτοιμο εγκαίρως.

Με πληροφορίες από Reuters, El Pais



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back