ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΗΠΑ: Νέες κατηγορίες κατά της Meta από τη ρυθμιστική αρχή

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Νέες κατηγορίες κατά της Meta από τη ρυθμιστική αρχή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/05/2023, 22:50
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων κατηγόρησε τη Meta, την εταιρεία στην οποία ανήκουν το Facebook και το Instagram, ότι δεν έχει θέσει σε εφαρμογή τους κατάλληλους γονικούς ελέγχους.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να απαγορευτεί στη Meta να κερδίζει χρήματα από τα δεδομένα των παιδιών.

«Η απερισκεψία της εταιρείας έχει θέσει σε κίνδυνο τους νεαρούς χρήστες και το Facebook πρέπει να απαντήσει για τις αποτυχίες του», ανέφερε.

Η Meta αντεπιτέθηκε, αποκαλώντας την κίνηση της ρυθμιστικής αρχής «πολιτικό τέχνασμα» και την κατηγόρησε για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της.

Η FTC δήλωσε ότι μια ανεξάρτητη έρευνα είχε διαπιστώσει «αρκετά κενά και αδυναμίες στο πρόγραμμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής του Facebook» που δημιουργούσαν «σημαντικούς κινδύνους για το κοινό».

Διαπιστώθηκε ότι χρήστες ηλικίας κάτω των 13 ετών εξακολουθούσαν να έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με επαφές που δεν είχαν ελεγχθεί από τους γονείς.

Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε επίσης ότι η Meta συνέχισε να δίνει πρόσβαση σε εφαρμογές τρίτων σε ιδιωτικές πληροφορίες, αφού υποσχέθηκε να διακόψει την πρόσβαση εάν οι χρήστες δεν χρησιμοποιούσαν τις εφαρμογές τις προηγούμενες 90 ημέρες.


Η απάντηση της Meta

Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος της Meta, Andy Stone, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί «πολιτικό τέχνασμα» και κατηγόρησε τη Lina Khan, πρόεδρο της FTC, ότι ανταγωνίζεται τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η υπόθεση της FTC ξεκίνησε το 2018, αφού αποκαλύφθηκε ότι τα προσωπικά δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook είχαν ληφθεί από την Cambridge Analytica.

Η ρυθμιστική αρχή προσπάθησε να περιορίσει ορισμένες από τις εξουσίες που ασκούν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Ωστόσο, εταιρείες όπως η Meta πιστεύουν ότι αντιμετωπίζονται άδικα.

«Παρά τα τρία χρόνια συνεχούς δέσμευσης με την FTC γύρω από τη συμφωνία μας, δεν μας έδωσαν καμία ευκαιρία να συζητήσουμε αυτή τη νέα, εντελώς πρωτοφανή θεωρία», δήλωσε ο κ. Stone.

Η FTC, ωστόσο, πιστεύει ότι η Meta «έχει παραβιάσει επανειλημμένα τις υποσχέσεις της για την προστασία της ιδιωτικής ζωής» και θέλει αυστηρότερη δράση για την προστασία των νεότερων χρηστών.


Σε δήλωσή της, η οποία αντικατοπτρίζει τις παρατηρήσεις του κ. Stone, η Meta δήλωσε ότι έχει δαπανήσει «τεράστιους πόρους για την οικοδόμηση και την εφαρμογή ενός κορυφαίου στον κλάδο προγράμματος προστασίας της ιδιωτικής ζωής».

«Θα πολεμήσουμε σθεναρά αυτή την ενέργεια και αναμένουμε να επικρατήσουμε», έγραψε.

Με πληροφορίες από BBC

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back