ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Meta, η σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων και οι καταγγελίες

Εικόνα του άρθρου Η Meta, η σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων και οι καταγγελίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/01/2024, 12:40
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Meta εκτιμά ότι περίπου 100.000 παιδιά που χρησιμοποιούν το Facebook και το Instagram δέχονται σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων «φωτογραφιών με γεννητικά όργανα ενηλίκων», σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που δημοσιοποιήθηκαν αργά την Τετάρτη.

Η δικαστική αναφορά που αποκαλύφθηκε περιλαμβάνει διάφορους ισχυρισμούς κατά της εταιρείας με βάση πληροφορίες που έλαβε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Νέου Μεξικού από παρουσιάσεις υπαλλήλων της Meta και επικοινωνίες μεταξύ του προσωπικού. Τα έγγραφα περιγράφουν ένα περιστατικό το 2020, όταν η 12χρονη κόρη ενός στελέχους της Apple δέχτηκε προτάσεις μέσω του IG Direct, του προϊόντος ανταλλαγής μηνυμάτων του Instagram.

«Αυτού του είδους οι καταστάσεις είναι που εκνευρίζούν την Apple σε βαθμό που απειλεί να μας αφαιρέσει από το App Store», εκνευρίστηκε ένας υπάλληλος της Meta, σύμφωνα με τα έγγραφα. Ένας ανώτερος υπάλληλος της Meta περιέγραψε σε κατάθεση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου έτους πώς η δική του κόρη είχε δεχθεί ερωτικές προτάσεις μέσω Instagram. Οι προσπάθειές του να διορθώσει το πρόβλημα αγνοήθηκαν, είπε.

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι η εταιρεία έχει διορθώσει πολλά από τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην καταγγελία. Μόνο μέσα σε ένα μήνα, είπε η εταιρεία, απενεργοποίησε περισσότερους από μισό εκατομμύριο λογαριασμούς για παραβίαση των πολιτικών ασφάλειας των παιδιών.

«Θέλουμε οι έφηβοι να έχουν ασφαλείς, κατάλληλες για την ηλικία τους εμπειρίες στο διαδίκτυο και διαθέτουμε πάνω από 30 εργαλεία για να υποστηρίξουμε αυτούς και τους γονείς τους. Ξοδέψαμε μια δεκαετία δουλεύοντας πάνω σε αυτά τα θέματα και προσλαμβάνοντας ανθρώπους που έχουν αφιερώσει την καριέρα τους στο να διατηρούν τους νέους ασφαλείς και υποστηριζόμενους στο διαδίκτυο», είπε η εταιρεία.

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι το Facebook και το Instagram απέτυχαν να προστατεύσουν τους ανήλικους χρήστες από τους επιτήδειους στο διαδίκτυο και ότι οι υπάλληλοι της Meta προέτρεψαν την εταιρεία να προβεί σε αλλαγές ασφαλείας, τις οποίες η εταιρεία δεν εφάρμοσε.

Η αγωγή, που κατατέθηκε στις 5 Δεκεμβρίου, υποστηρίζει ότι η εταιρεία αρνήθηκε να προβεί στις προτεινόμενες αλλαγές επειδή έθεσε ως προτεραιότητα την αύξηση της ενασχόλησης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την αύξηση της διαφήμισης παρά την ασφάλεια των παιδιών. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ κατονομάζεται ως εναγόμενος.

«Για χρόνια, οι υπάλληλοι της Meta προσπαθούσαν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για το πώς οι αποφάσεις που έπαιρναν τα στελέχη της Meta υπέβαλαν τα παιδιά σε επικίνδυνες προσκλήσεις και σεξουαλική εκμετάλλευση», δήλωσε την Πέμπτη ο Γενικός Εισαγγελέας του Νέου Μεξικού Ραούλ Τόρες.

«Τα στελέχη της Meta, συμπεριλαμβανομένου του κ. Ζούκερμπεργκ, έπαιρναν σταθερά αποφάσεις που έβαζαν την ανάπτυξη πάνω από την ασφάλεια των παιδιών. Ενώ η εταιρεία συνεχίζει να υποβαθμίζει την παράνομη και επιβλαβή δραστηριότητα στην οποία εκτίθενται τα παιδιά στις πλατφόρμες της, τα εσωτερικά δεδομένα και οι παρουσιάσεις της Meta δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό και διάχυτο», δήλωσε ο Τόρες.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Meta δέχθηκε ευρεία κριτική για την εφαρμογή κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο για τα μηνύματα που αποστέλλονται στο Facebook και μέσω του Messenger. Η κρυπτογράφηση αποκρύπτει το περιεχόμενο ενός μηνύματος από οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον αποστολέα και τον προοριζόμενο παραλήπτη, μετατρέποντας κείμενο και εικόνες σε μη αναγνώσιμα κρυπτογραφήματα που ξεκρυπτογραφούνται κατά την παραλαβή. 

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας των παιδιών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι αρχές επιβολής του νόμου έχουν υποστηρίξει ότι η κρυπτογράφηση εμποδίζει τις προσπάθειες διάσωσης των θυμάτων εμπορίας παιδιών για σεξουαλική εκμετάλλευση και τη δίωξη των αρπακτικών. 

Οι υπέρμαχοι της προστασίας της ιδιωτικής ζωής επαίνεσαν την απόφαση για τη θωράκιση των χρηστών από την παρακολούθηση από τις κυβερνήσεις και τις αρχές επιβολής του νόμου.

Η Meta αντιμετωπίζει εδώ και καιρό επικρίσεις σχετικά με τον χειρισμό προβληματικού περιεχομένου που απευθύνεται σε νεότερους χρήστες. Το 2021, η πληροφοριοδότης Φράνσις Χάουγκεν διέρρευσε εσωτερικά έγγραφα στη Wall Street Journal, τα οποία έδειχναν ότι η εταιρεία γνώριζε για τη ζημιά που προκαλούσε στα έφηβα κορίτσια το τοξικό περιεχόμενο στο Instagram, αλλά δεν έκανε τίποτα για να διορθώσει το πρόβλημα.

Με πληροφορίες από The Guardian, CNBC

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back