ΕΛΛΑΔΑ

ΕΕ-Ελλάδα: Ικανοποίηση για την πλήρη στηριξη

Εικόνα του άρθρου ΕΕ-Ελλάδα: Ικανοποίηση για την πλήρη στηριξη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2019, 20:08
ΕΛΛΑΔΑ

Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με το οποίο εκφράζεται ομόφωνα από τους ηγέτες της ΕΕ, η πλήρης στήριξη στην Ελλάδα σε ότι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισαν σήμερα, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

Στο κείμενο των συμπερασμάτων μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφέρεται ρητά πως το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας αποτελεί «παραβίαση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας», επισημαίνεται στο κείμενο συμπερασμάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την συνάντηση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, τόνισε πως «Η χώρα είναι εξαιρετικά ικανοποιημένη» για το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη στήριξη της Ελλάδος, σημειώνοντας πως «Η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι μια διαρκής διαδικασία, ένα μοναδικό ιστορικό εγχείρημα και κάθε φορά που αποδεικνύεται στην πράξη η αλληλεγγύη προς μια χώρα-μέλος, τόσο εμβαθύνεται το συγκεκριμένο εγχείρημα και τόσο αποδεικνύεται η επιτυχία της».


Κριτική ΣΥΡΙΖΑ

Κριτική στον πρωθυπουργό «γιατί απέφυγε να θέσει θέμα νέων κυρώσεων στην Τουρκία», ασκεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσθέτει ωστόσο, ότι «είναι καλοδεχούμενες οι καταδικαστικές δηλώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την τουρκική παραβατικότητα».

«Παρά τους πανηγυρισμούς και τις τυμπανοκρουσίες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περιορίστηκε για ακόμη μία φορά σε καταδικαστικές δηλώσεις για την τουρκική παραβατικότητα»αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «είναι καλοδεχούμενες και επιβεβλημένες, ωστόσο δεν είμαστε πια στη φάση των δηλώσεων αλλά στη φάση των αποτρεπτικών κυρώσεων, τις οποίες υποστήριξαν οι ομάδες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών».

Εξηγεί ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, καθώς η απειλή της Τουρκίας για έρευνες και γεωτρήσεις στο πεδίο που ορίζει η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της με τη Λιβύη, είναι ρητή και πλήττει κατάφωρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Αφού αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να θέσει θέμα νέων κυρώσεων προς την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως προκύπτει από τις κυβερνητικές ενημερώσεις, προσθέτει: «Ελπίζουμε τουλάχιστον, οι διαρροές πως ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα νέου πλαισίου κυρώσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, να προμηνύουν αλλαγή στάσης, προκειμένου να προστατευθούν αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Εκτιμά ακόμη, ότι είναι θετικές οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά με το προσφυγικό και ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις και συμψηφισμοί. «Η διακήρυξη της εγκατάλειψης της γραμμής που είχε η κυβέρνηση μέχρι πρότινος διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι -έστω και αργά- ιδιαιτέρως σημαντική», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Αναμένουμε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον θα οδηγήσει σε μία επανεκκίνηση ενεργειών και πρωτοβουλιών για τη διοργάνωση νέας συνάντησης 3+1 (με ΗΠΑ, Ισραήλ και Κύπρο) και κυρίως για ενεργή στήριξη από τις ΗΠΑ του αγωγού EastMed, ο οποίος περνά από την περιοχή της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία:  ©European Union


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back