Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 15-10-2020, 19:22
ΚΟΣΜΟΣ

Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «δυστυχώς η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η ΕΕ ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή, εφόσον συνεχιστεί, να έχει τις ανάλογες συνέπειες».


Δηλώσεις Γάλλων-Γερμανών

Με νεότερο τηλεγράφημα το Ρόιτερς διορθώνει την προθεσμία που δίνουν Παρίσι και Βερολίνο στην Τουρκία για να ξεκαθαρίσει τη στάση της.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει στο διορθωμένο του τηλεγράφημα το Ρόιτερς, που μετέδωσε σήμερα στις 20:31, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασισθούν κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ, δήλωσε πως η Ένωση θα αποφασίσει πώς θα αντιδράσει μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Ακολουθεί το κείμενο του τηλεγραφήματος διορθωμένο:

Η Γαλλία και η Γερμανία κατηγόρησαν σήμερα την Τουρκία ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και της έδωσαν προθεσμία να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασισθούν κυρώσεις από την ΕΕ, ο Μάας δήλωσε πως η Ένωση θα αποφασίσει πώς θα αντιδράσει εντός των ερχόμενων εβδομάδων.

«Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν», δήλωσε. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν υπάρξει πρόοδος μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters. Φωτογραφία: ©European UnionComCom
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα