ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Έβερεστ: Φόβοι για συνωστισμό στη «ζώνη θανάτου»

Εικόνα του άρθρου Έβερεστ: Φόβοι για συνωστισμό στη «ζώνη θανάτου»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/04/2023, 17:05
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο αριθμός ρεκόρ ορειβατών που αναμένεται στο όρος Έβερεστ κατά την τρέχουσα εαρινή περίοδο αναρρίχησης έχει προκαλέσει φόβους για κυκλοφοριακό κομφούζιο όταν οι ομάδες κάνουν την τελική ανάβαση μέσω της «ζώνης θανάτου» προς την ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Ο συνωστισμός και ο μεγάλος αριθμός σχετικά άπειρων ορειβατών αναφέρθηκαν ως βασικοί παράγοντες όταν εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κορυφή των 8.849 μέτρων τον Μάιο του 2019 -μιας εποχής με τους περισσότερους θανάτους εδώ και χρόνια.

Όποιος θέλει να ανέβει στο Έβερεστ μέχρι το τέλος Μαΐου, όταν ο καιρός είναι συνήθως ακόμη ευνοϊκός, θα πρέπει να έχει λάβει την άδεια της κυβέρνησης του Νεπάλ μέχρι το τέλος του μήνα.

Μέχρι στιγμής, το Νεπάλ έχει χορηγήσει 463 άδειες ρεκόρ για ανάβαση στο Έβερεστ μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, ξεπερνώντας τις 409 του 2021.

«Οι προκλήσεις με περισσότερους ορειβάτες στο βουνό θα είναι μια πιθανή κυκλοφοριακή συμφόρηση στη διαδρομή αναρρίχησης, ειδικά αν τα καιρικά ανοίγματα είναι ελάχιστα», δήλωσε ο Γκάρετ Μάντισον της εταιρείας Madison Mountaineering με έδρα τις ΗΠΑ σε μήνυμα στο WhatsApp από την κατασκήνωση βάσης.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους ορειβάτες να ξεμείνουν από οξυγόνο και να αντιμετωπίσουν εξάντληση/έκθεση στη ‘’ζώνη του θανάτου’’», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε υψόμετρο πάνω από 8.000 μέτρα, όπου ο αέρας είναι πολύ αραιός για να επιβιώσουν για πολύ χωρίς επιπλέον οξυγόνο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος καθυστέρησης παρουσιάζεται στο Hillary Step, μια απότομη βραχώδη πλαγιά 12 μέτρων, μόλις 180 μέτρα κάτω από την κορυφή, τοποθετώντας την ψηλά στη «ζώνη θανάτου».


Το Νεπάλ, όπου βρίσκονται οκτώ από τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου, επικρίνεται συχνά από ορισμένους δυτικούς ορειβάτες επειδή επιτρέπει σε οποιονδήποτε μπορεί να πληρώσει το ποσό των 11.000 δολαρίων για την άδεια ανάβασης στο Έβερεστ -μια κατηγορία που η κυβέρνηση αρνείται.

«Πολλές από τις εταιρείες που καθοδηγούν τώρα στη νότια πλευρά του Έβερεστ παίρνουν ορειβάτες που δεν έχουν ακόμη αναπτύξει την απαραίτητη εμπειρία για να περιηγηθούν με ασφάλεια στις δυσκολίες», δήλωσε ο Έντριαν Μπάλιντζερ της αμερικανικής εταιρείας Alpenglow Expeditions, ο οποίος έχει μεταφέρει τις δραστηριότητές του στην κινεζική πλευρά.

Φέτος, οι Κινέζοι πολίτες έχουν λάβει τις περισσότερες άδειες, 96, ακολουθούν οι Αμερικανοί ορειβάτες με 87 άδειες, ενώ οι ορειβάτες από την Ινδία έχουν λάβει 40.

Μια δεύτερη αναρριχητική περίοδος διαρκεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, αλλά δεν είναι τόσο δημοφιλής.

Για κάθε ορειβάτη υπάρχει συνήθως τουλάχιστον ένας ντόπιος οδηγός Σέρπα.

Η αναρρίχηση αποτελεί βασικό εισόδημα για τη φτωχή χώρα, όπου περίπου 500.000 άνθρωποι απασχολούνται στον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένης της αναρρίχησης, με τον αριθμό των αδειών να αυξάνεται σταθερά.

Μέχρι στιγμής, το Νεπάλ έχει χορηγήσει άδειες σε 1.046 ορειβάτες για 24 κορυφές, αποφέροντας στην κυβέρνηση 5,6 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων 5 εκατομμύρια δολάρια προήλθαν μόνο από το Έβερεστ.

Κάθε ορειβάτης ξοδεύει τουλάχιστον 26.700 δολάρια για μια αποστολή στο Νεπάλ, συμπεριλαμβανομένων των τελών για τις άδειες, το φυσικό αέριο, το φαγητό, τους οδηγούς και τα τοπικά ταξίδια, δήλωσε ο Άνγκ Τσέρινγκ της νεπαλέζικης εταιρείας διοργάνωσης αποστολών Asian Trekking.

Ο Γιούμπα Ρατζ Χατιβάντα, διευθυντής στο υπουργείο Τουρισμού του Νεπάλ, απέρριψε τις επικρίσεις σχετικά με τον αριθμό των αδειών που χορηγήθηκαν και δήλωσε ότι μια ομάδα γιατρών και κυβερνητικών αξιωματούχων θα σταθμεύσει για πρώτη φορά στο στρατόπεδο βάσης του Έβερεστ για να διαχειριστεί τις αναρριχητικές δραστηριότητες καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαγάγει την απαίτηση για τους ορειβάτες να ανέβουν σε τουλάχιστον μία κορυφή 6.000 μέτρων στο Νεπάλ πριν επιχειρήσουν να ανέβουν στο Έβερεστ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back