Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εξήντα χρόνια Μουσείο Τύπου

Εικόνα του άρθρου Εξήντα χρόνια Μουσείο Τύπου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/06/2017, 02:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου-Ηπείρου- Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), συμπλήρωσε φέτος (συγκεκριμένα στις 28 Μαΐου) 60 χρόνια λειτουργίας, είναι μοναδικό στο είδος του και αποκτά πλέον εξωστρεφή χαρακτήρα. 

Ειδικότερα έχοντας ως στόχο την ανάδειξη των τρόπων αξιοποίησης των ψηφιοποιημένου αρχειακού υλικού, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΤΕΑΣ και Μουσείο Τύπου πραγματοποίησαν το Σάββατο στις 7.30 στο ξενοδοχείο Du Lac, στα Γιάννενα εκδήλωση με τίτλο «Μουσείο Τύπου, ετών 60».

Την εκδήλωση προλόγισε ο Γιώργος Κυρούσης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ. Αναφέρθηκε στα πολύτιμα τεκμήρια του μουσείου, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη στους παλιούς συναδέλφους «οι οποίοι ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια και συγκέντρωσαν ένα καταπληκτικό υλικό από εφημερίδες και σπάνια έγγραφα που κοσμούν σήμερα το μουσείο μας». Ο χώρος όμως όπου στεγάζεται σήμερα το μουσείο δεν του είναι αρκετός για να ξεδιπλώσει όλους τους θησαυρούς του. Για αυτό γίνονται προσπάθειες με τη βοήθεια της πολιτείας και του δήμου Πατρέων να μεταφερθεί στο νεοκλασικό κτίριο της πρώην νομαρχίας.

Από αριστερά Γιώργος Κυρούσης, Ειρήνη Τσάκα και Αφροδίτη Τσικριτσή

Για τους πρωτεργάτες του μουσείου μίλησε κατά τον χαιρετισμό του και ο πρόεδρος της Ένωσης, Κυριάκος Κορτέσης. «Φτιάχτηκε από ανθρώπους του Τύπου σε πολύ δύσκολες εποχές και ουσιαστικά από ένα μεράκι, όπου υπό αντίξοες συνθήκες, έβρισκαν το χρόνο να συλλέξουν, να ταξινομήσουν, να αρχειοθετήσουν και να διαφυλάξουν βιβλία και τεκμήρια που έχουν τη δική τους σημασία». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε τρεις ανθρώπους-δημιουργούς του μουσείου: τον Νίκο Πολίτη, τον Γιάννη Καραλή και τον Γιάννη Βουλδή.

Στη συνέχεια η Αφροδίτη Τσικριτσή, γενική γραμματέας του ΔΣ Μουσείου Τύπου μίλησε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Μουσείου.

Ιδρύθηκε το 1956 και λειτουργεί από τις 28/05/1957. Στη πλούσια συλλογή του, μεταξύ άλλων, υπάρχουν εφημερίδες από το 1815 έως σήμερα περισσότερων των 1000 διαφορετικών τίτλων, που καλύπτουν όχι μόνο την Πάτρα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Χίλια διαφορετικά περιοδικά από το 1852 και έπειτα, 67 ημερολόγια της περιόδου 1879- 1970, σπάνιες εκδόσεις και τίτλοι βιβλίων που χάθηκαν με το πέρασμα των χρόνων.

Εντυπωσιακά είναι και τα ιστορικά κειμήλια της περιόδου της Επαναστάσεως του 1821, όπως το πρωτότυπο χειρόγραφο της Γ’ Εθνοσυνέλευσης του 1827 στην Τροιζήνα, χειρόγραφη επιστολή του Θ. Κολοκοτρώνη και άλλα.

Σήμερα έχει προχωρήσει η ψηφιοποίηση ενός μεγάλου μέρους του αρχείου του μέσω του προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας. Το ψηφιοποιημένο υλικό διατίθεται σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσω ιστοσελίδας www.mouseiotipou.gr. 

Τέλος η Ειρήνη Τσάκα, μέλος του ΔΣ, αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει αναπτύξει το μουσείο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Στέφος, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστας Τασούλας, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, η αντιπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα και ο αναπληρωτής πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back