ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ένας ζακυνθινός βουλευτής σε δρόμο των Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Ένας ζακυνθινός βουλευτής σε δρόμο των Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/04/2018, 19:13
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο Αλέξανδρος Ρώμας ήταν βουλευτής Ζακύνθου για σχεδόν μια εικοσαετία, από το 1895 οπότε εξελέγη για πρώτη φορά, μέχρι και το θάνατό του, σχεδόν.

Ο πατέρας του, ο Σπυρίδωνας, ήταν και αυτός πολιτικός, ενώ η οικογένειά του ήταν στην ελίτ της ζακυνθινής και αθηναϊκής κοινωνίας, με συγγενικούς δεσμούς με πρωθυπουργούς, υψηλόβαθμους στρατιωτικούς κ.α. Ο ίδιος, είχε διατελέσει τρεις φορές πρόεδρος της Βουλής, καθώς και υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του συζύγου της αδερφής του, Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

Τι δουλειά έχει όμως ένας δρόμος, από τους πιο γνωστούς της πόλης, στα Γιάννενα;

Ο Ρώμας ήταν από τους εθελοντές που πολέμησαν το 1913 για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ενώ ήδη, από το 1897, είχε ιστορικό στρατιωτικού εθελοντισμού. Στον ελληνοτουρκικό πόλεμο τότε (αυτόν που η Ελλάδα έχασε και στη συνέχεια, υποβλήθηκε σε οικονομικό έλεγχο) είχε συγκροτήσει δικό του στρατιωτικό σώμα. Σημειωτέον, σε εκείνο τον πόλεμο ο σύζυγος της άλλης αδερφής του, ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, ήταν διοικητής της 2ης Μεραρχίας Θεσσαλίας.

Ο Ρώμας ήταν από τους βασικούς «συνδέσμους» με τα γαριβαλδινά σώματα εθελοντών που πολέμησαν το ’13, με προσωπική γνωριμία με τον Ριτσιότι Γκαριμπάλντι (περισσότερα… προσεχώς για το συγκεκριμένο δρόμο της πόλης).

Ο δεσμός του Ρώμα με τα Γιάννενα και την Ήπειρο δεν ήταν μόνο αυτός όμως. Η σύζυγός του ήταν η Σοφία Ζωγράφου και πεθερός του ο Χρηστάκης Ζωγράφος, ο βορειοηπειρώτης απόφοιτος της Ζωσιμαίας σχολής και μετέπειτα, τσιφλικάς και ιδρυτής των Ζωγραφείων Διδασκαλείων στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3