Oikonomou pisoi

Δύο μονάδες κομποστοποίησης μέσω ΕΣΠΑ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2023, 17:12

Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», εντάχθηκε το έργο της κατασκευής δύο νέων εγκαταστάσεων για τη διαχείριση-κομποστοποίηση προδιαλεγμένων και πράσινων αποβλήτων στη Θεσπρωτία και στην Πρέβεζα, με συνολικό προϋπολογισμό 6,6 εκατ. ευρώ.

Την πρόταση χρηματοδότησης του έργου είχε υποβάλλει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου.

Συγκεκριμένα, η  μονάδα της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας έχει προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ ενώ η μονάδα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας έχει προϋπολογισμό 2,9 εκατ. ευρώ.

«Με την ολοκλήρωση των δύο νέων μονάδων κομποστοποίησης, που αποτελούν αναγκαίες περιβαλλοντικές υποδομές διαχείρισης αποβλήτων, συμπληρώνεται το δίκτυο των υποδομών που περιγράφονται στον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ Ηπείρου)… Το μόνο που απαιτείται πλέον, είναι η ενιαία και ολοκληρωμένη ορθολογική διαχείρισή αυτών ώστε να επιτελέσουν το σκοπό τους προς όφελος του περιβάλλοντος και των πολιτών της Ηπείρου» σημειώνεται σε ανακοίνωση του προέδρου του ΦοΔΣΑ, δημάρχου Ζηρού Νίκου Καλαντζή.

Σημειώνεται ότι με χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg IRA CBC «Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020» βρίσκεται υπό κατασκευή η μονάδα κομποστοποίησης στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο κ. Καλαντζής υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του ότι «ως ο εκ του νόμου καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων δεν μπορεί παρά να είναι στο πλευρό και τη διάθεση των Δήμων-μελών του, ώστε αφενός να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από τη λειτουργία όλων των υποδομών και αφετέρου να αναπτυχθούν περαιτέρω δράσεις που θα οδηγήσουν στην αύξηση της ανακύκλωσης και χωριστής συλλογής απορριμμάτων σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back