ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Dopesick: Εκεί που η υγεία είναι μόνο εμπόρευμα…

Εικόνα του άρθρου Dopesick: Εκεί που η υγεία είναι μόνο εμπόρευμα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/12/2021, 23:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Μπάρι Λέβινσον, βετεράνος του «δημοκρατικού Χόλυγουντ», δεν ησυχάζει στα 80 του σχεδόν.

Το Dopesick, το οποίο έφτιαξε για το δίκτυο Hulu, είναι ένα «κρυφό» τηλεοπτικό αριστούργημα, τόσο καλλιτεχνικά, όσο και σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο.

Καταρχάς, οι ΗΠΑ έχουν ένα πολύ χοντρό ζήτημα με τα οπιώδη αναλγητικά, με το οποίο έχουν επανειλημμένα ασχοληθεί στη βιομηχανία του θεάματος (λέγε με House). Η υγειονομική «κουλτούρα» πρακτικά επιτάσσεται από τις φαρμακευτικές εταιρίες και το αχαλίνωτο laissez faire που παρέχει το κράτος στον ιδιωτικό τομέα. Οι φαρμακευτικές είναι ένας πυλώνας της εξουσίας στις ΗΠΑ και με το δεδομένο ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι διαλυμένο, έχουν πάρα πολύ χώρο να δράσουν ασύδοτα.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Αυτό περίπου πραγματεύεται το Dopesick. Πώς δηλαδή μια εταιρία έριξε στην αγορά ένα εξαιρετικά εθιστικό αναλγητικό, λέγοντας αλλεπάλληλα ψέματα και παρακάμπτοντας κάθε εναπομείνασα νομοθεσία και ελεγκτικό μηχανισμό, ώστε να το πέρασε ως «ήπιο» και μη εθιστικό.

O Λέβινσον δραματουργεί το κυνηγητό μερικών επίμονων εισαγγελικών και διωκτικών στελεχών κατά της Purdue Pharma, της εταιρίας που κυκλοφόρησε το OxyContin, μια πραγματική ιστορία με απίθανο τέλος.

Το σκηνικό που βγαίνει από τα πιο… απόκρυφα όνειρα του Άδωνη Γεωργιάδη, είναι μια καθημερινότητα στις ΗΠΑ. Ο Λέβινσον το αναπαράγει με κινηματογραφικό τρόπο, βασιζόμενος σε πολύ καλές ερμηνείες. Βασικά, του Μάικλ Κίτον σε ρόλο εξαρτημένου γιατρού (λέγε με House…) και της Κέιτλιν Ντένβερ σε αντίστοιχο, αλλά νεαρής redneck ανθρακωρύχου,  καθώς και του Μάικλ Στέλμπαργκ που εντάξει, ξέπεσε λίγο στο Beckett, αλλά παραμένει ένας πολύ καλός ηθοποιός. Από κοντά και οι Πίτερ Σάρσγκααρντ και Ροζάριο Ντόσον.

Το Dopesick είναι σχεδόν εντυπωσιακό, για έναν επιπλέον λόγο, πέραν των καλών του σημείων: Εκλαϊκεύει με εξαιρετικά εύγλωττο τρόπο μια πραγματικότητα που θα πρέπει αφενός να περιοριστεί, αφετέρου να ανατραπεί και να αλλάξει. Επίσης, είναι μίνι σειρά, οπότε προσφέρεται για την παρακολούθηση των ημερών μας: το binge watching…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back