ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διόδια με... εκπλήξεις

Εικόνα του άρθρου Διόδια με... εκπλήξεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2017, 11:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O σταθμός διοδίων Παμβώτιδας στο ύψος του Δροσοχωρίου της Εγνατίας οδού θα ανοίξει τελικά στις 14 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν οι υπουργοί Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το  ίδιο και άλλοι τρεις σταθμοί (Εύζωνοι, Μέστη, Ιεροπηγή) επί του δημόσιου, προς το παρόν, αυτοκινητόδρομου - η διαδικασία ιδιωτικοποίησής του έχει ξεκινήσει ήδη από το ΤΑΙΠΕΔ. Και οι τέσσερις αυτοί σταθμοί ήταν να λειτουργήσουν από 31 Αυγούστου. Οι αντιδράσεις όμως των περιφερειαρχών της Βορειοδυτικής Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, συνέβαλαν σε κάποιο βαθμό στην... παράταση λειτουργίας των σταθμών διοδίων.

Όπως και να' χει, η είδηση δεν είναι η λειτουργία των σταθμών αυτών, αλλά οι μικρότερες χρεώσεις και η απαλλαγή των ανέργων από την καταβολή διοδίων σε όλον τον οδικό άξονα με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας. Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης αποφάσισε για όσους κατοίκους πραγματοποιούν τοπικές μετακινήσεις την απαλλαγή από το τέλος των διοδίων. Θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικός κατάλογος κατοίκων και δικαιούχων απαλλαγής από την καταβολή διοδίων σε 8 σταθμούς για διαδημοτικές μετακινήσεις. Η απόφαση αυτή αφορά άμεσα την Ήπειρο. Κι αυτό επειδή σε αυτή τη ρύθμιση «συμμετέχουν» οι σταθμοί διοδίων του Δροσοχωρίου και της Τύριας, αλλά και του σταθμού του Μαλακασίου, που βρίσκεται στα όρια Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Για όλα αυτά βέβαια αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος. 

Όσο για το ύψος των διοδίων, και εδώ έχουμε αλλαγές. Καταρχήν, στον σταθμό της Παμβώτιδας οι οδηγοί Ι.Χ. θα καταβάλλουν τελικά 1,20 ευρώ κι όχι 2,40 ευρώ όπως προβλεπόταν. Επιπλέον, το ύψος των διοδίων σε Τύρια και Μαλακάσι μειώνεται από 2,40 ευρώ στα 2,10 ευρώ.

Για να διασχίσει λοιπόν κάποιος την Ήπειρο που δεν είναι άνεργος, θα πληρώνει συνολικά, με τη λειτουργία και του σταθμού Παμβώτιδας, 5,40 ευρώ από 14 Δεκεμβρίου. Σήμερα, χωρίς τον σταθμό διοδίων, πληρώνει 4,80 ευρώ.

Μπορείτε να βρείτε την ΚΥΑ εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back