ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα διόδια Δροσοχωρίου πάνε δικαστήριο

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/08/2017, 17:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσφεύγει η Περιφέρεια Ηπείρου για τον σταθμό διοδίων στο Δροσοχώρι. Την προσφυγή αυτή την είχε προαναγγείλει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης από τα μέσα Ιουλίου.

Ο σταθμός διοδίων στο Δροσοχώρι, σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση, πρόκειται να λειτουργήσει αύριο, 31 Αυγούστου. Ωστόσο, ο σταθμός δεν είναι ακόμα έτοιμος και παραμένει άγνωστη η ακριβής ημερομηνία λειτουργίας του. Η Περιφέρεια Ηπείρου, πέραν της προσφυγής, έχει καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα κατά της εφαρμογής της υπουργικής απόφασης.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, στην προσφυγή της, υποστηρίζει το απαράδεκτον της λειτουργίας τριών σταθμών διοδίων συνολικά στην περιοχή (Μαλακάσι, Δροσοχώρι, Τύρια) και της μη εφαρμογής της αναλογικής χρέωσης. Ένα ακόμη επιχείρημά της αφορά την έλλειψη κατάλληλου παράλληλου ή εναλλακτικού οδικού δικτύου που να επιτρέπει την ασφαλή μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων χωρίς την υποχρέωση καταβολής διοδίων. Η Περιφέρεια εννοεί επί της ουσίας την παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων-Τρικάλων, η οποία ανήκει στην αρμοδιότητά της. Η οδός αυτή ήταν και παραμένει προβληματική, ενώ για πολλά χρόνια δεν γινόταν συντήρηση, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία να μην είναι δυνατή η διέλευση.

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Εγνατίας οδού, η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργού (η πρώτη διαβεβαίωση είχε έρθει από τον τότε υπουργό της ΝΔ Γιώργο Σουφλιά) διαβεβαίωνε ότι δεν θα λειτουργήσει ο σταθμός διοδίων στο Δροσοχώρι, παρότι αυτός προβλεπόταν στον σχεδιασμό της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.» που δεν άλλαξε τελικά ποτέ.

Οι πολιτικές διαβεβαιώσεις όμως κατάφεραν να καθησυχάσουν τους ντόπιους πολιτικούς. Κι έτσι ο σταθμός διοδίων στο Δροσοχώρι δεν λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά το οικοδόμημα παρέμεινε στη θέση του για να υπενθυμίζει με ένα παράδοξο τρόπο τις πολιτικές δεσμεύσεις… Μέχρι που ήρθε η ώρα εφαρμογής των ειλημμένων προ πολλού αποφάσεων της εταιρίας «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

Η Περιφέρεια Ηπείρου λοιπόν αποφάσισε να πάρει τον δικαστικό δρόμο και να κάνει προσφυγή στο ΣτΕ. Μια κίνηση που μένει να φανεί κατά πόσο έχει ισχυρό υπόβαθρο. Η κίνησή της αυτή βέβαια έχει και μια πολιτική σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια Ηπείρου στρέφεται κατά του Δημοσίου (συγκεκριμένα κατά υπουργικής απόφασης που ορίζει το ύψος των διοδίων στο Δροσοχώρι στα 2,40 ευρώ) για ένα ζήτημα με ευρεία κοινωνική διάσταση

 Μεγάλη σημασία πάντως στην απόφαση της Περιφέρειας φέρεται να έπαιξε το γεγονός ότι το υπουργείο Υποδομών είναι αμετακίνητο από τη θέση του για διόδια ύψους 2,40 ευρώ και όχι για διόδια με μικρότερο αντίτιμο (είχε γίνει συζήτηση για 1 ευρώ). 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, την προσφυγή συνυπογράφουν αντιπροσωπευτικές ομάδες πολιτών που θίγονται έντονα από τη λειτουργία των σταθμών διοδίων (κάτοικοι, υπάλληλοι, επαγγελματίες, πτηνοτρόφοι, κτηνοτρόφοι).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back