Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διαχείριση νερού: μια υπόθεση που παίρνει διαστάσεις

Εικόνα του άρθρου Διαχείριση νερού: μια υπόθεση που παίρνει διαστάσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/04/2021, 20:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Υδάτων Ηπείρου ζητούν μετά τα όσα ανέδειξε δημοσίευμα της ιστοσελίδας pbnews.gr, οι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων στον εν λόγω Συμβούλιο, ο δικηγόρος Γιάννης Παπαδημητρίου και ο βιολόγος Νίκος Μπούκας.

Το εν λόγω δημοσίευμα (διαβάστε εδώ) κάνει αναφορά στο πώς μέσω τροποιητικών αποφάσεων επιτρέπεται πια η εκτέλεση νέων γεωτρήσεων και η αύξηση των απολήψεων από υφιστάμενες γεωτρήσεις στο Υπόγειο Υδατικό Υποσύστημα Μιτσικελίου. Κάτι που οδήγησε ήδη, όπως αναφέρεται, ιδιωτική βιομηχανία εμφιάλωσης στην αύξηση των δικαιωμάτων άντλησης νερού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων κατά 170.000 m3 το χρόνο (από 300.000 m3 σε 470.000 m3).

Σύμφωνα και με την 1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου (ΦΕΚ 4664/Β/29-12-2017) και τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, απαγορεύεται η εκτέλεση νέων γεωτρήσεων και η αύξηση των απολήψεων ύδατος στο υδατικό υποσύστημα Μιτσικελίου, με εξαίρεση ειδικές περιπτώσεις (όπως ύδρευση) οι οποίες πρέπει να εξετάζονται από τη Διεύθυνση Υδάτων με την υποβολή τεκμηριωμένης υδρογεωλογικής έκθεσης. Πρόκειται για το λεγόμενο Μέτρο με κωδικό αριθμό Μ05Σ0803.

«Ο στόχος αυτού του διαχειριστικού μέτρου είναι προφανής, η επάρκεια των υπογείων υδατικών αποθεμάτων του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων για τα δημόσια δίκτυα ύδρευσης και η διασφάλιση των αναγκών των πολιτών, δηλαδή σε τελική ανάλυση του δημοσίου συμφέροντος» σημειώνεται στην ανακοίνωση των εκπροσώπων των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Συμβούλιο Υδάτων Ηπείρου.

Η ανακοίνωση παραπέμπει και στην αναφορά του δημοσιεύματος για το πρόσφατο αίτημα της ΔΕΥΑΙ προς τη Διεύθυνση Υδάτων Ηπείρου για ετήσια αύξηση κατά 2 εκατομμύρια m3 της αντλούμενης ποσότητας ύδατος για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών των πολιτών του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

«Όλα τα παραπάνω είναι εξαιρετικά σοβαρά και ανησυχητικά και επιβάλλουν την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Υδάτων Ηπείρου για τη συζήτηση του θέματος στα πλαίσια της γνωμοδοτικής του αρμοδιότητας, τη δρομολόγηση διαδικασιών διοικητικής ανάκλησης ή δικαστικής προσφυγής εναντίον τόσο της τροποποίησης του διαχειριστικού μέτρου όσο και της άδειας χρήσης νερού με αύξηση των ποσοτήτων άντλησης από ιδιωτική βιομηχανία και τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών στη διαδικασία, τόσο ποινικών (για τα αδικήματα της απιστίας, της παράβασης καθήκοντος κλπ.) όσο και πειθαρχικών» σημειώνεται.

Ενδιαφέρον είναι δε και το σημείο της ανακοίνωσης, σύμφωνα με το οποίο το Συμβούλιο Υδάτων δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά επί επτά χρόνια! «Το έλλειμμα δημοκρατίας και διαφάνειας, με πλήρη την ευθύνη του έχοντος την αρμοδιότητα σύγκλησης του Συμβουλίου Προέδρου του και συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, είναι κάτι παραπάνω από τραγικό» τονίζεται.


Το ΚΚΕ

Για την όλη υπόθεση ανακοίνωση έβγαλε και το ΚΚΕ Ιωαννίνων. Το ΚΚΕ καταγγέλλει την «αλόγιστη -ανάμεσα στα άλλα- υπεράντληση των τοπικών βιομηχανιών εμφιάλωσης και την απαίτησή τους για αδειοδότηση νέων γεωτρήσεων» και επισημαίνει ότι «τίθεται σε κίνδυνο η υδροδότηση του λεκανοπεδίου».

Αναφέρει δε ότι η εισήγηση προς την Ειδική Γραμματεία Υδάτων για τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου ήταν της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Διεύθυνσης Υδάτων, με υπογραφή του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προσθέτοντας ότι «η εισήγηση έγινε σε άγνοια των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Υδάτων και εξυπηρετεί αποκλειστικά τις τοπικές βιομηχανίες εμφιάλωσης».

«Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η εισήγηση στηρίχθηκε σε μελέτες που εκπονήθηκαν από ‘ιδιώτες’ πίσω από τους οποίους κρύβονται οι γνωστές βιομηχανίες εμφιάλωσης όπου για να ‘τεκμηριώσουν’ την επάρκεια των υδατικών αποθεμάτων προχωρούν με αυθαίρετο και αντιεπιστημονικό τρόπο στην κατάτμηση του Υπόγειου Υδατικού Υποσυστήματος Μιτσικελίου προκειμένου να ‘βρεθεί’ η δραστηριότητά τους σε ‘υπολεκάνη’ με πλεονασματικό υδατικό απόθεμα. Αντίθετα ‘τοποθετούν’ τις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων σε ‘υπολεκάνη’ με κακή ποσοτική κατάσταση» προστίθεται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back