ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διαχείριση νερού: ήταν μια σύντομη συζήτηση

Εικόνα του άρθρου Διαχείριση νερού: ήταν μια σύντομη συζήτηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/06/2021, 19:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων δεν παύει να είναι ποτέ ένα επίκαιρο ζήτημα (πόσο μάλλον σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών, που συνοδεύονται από εκκλήσεις για λελογισμένη χρήση του νερού). Ένα ζήτημα βαθιά πολιτικό και κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα, καθώς αγγίζει τα πάντα: την πρόσβαση στο πόσιμο νερό, την άρδευση, την αγροτική ανάπτυξη, τον τουρισμό, τη βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα κ.λπ.

Μέσα σε μια τέτοια, μη αμφισβητήσιμη πραγματικότητα, η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου δεν κατάφερε να κάνει ουσιώδη συζήτηση «για την προστασία του υδατικού διαμερίσματος Μιτσικελίου και της ύδρευσης του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και της προστατευόμενης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας» όπως ήταν ο τίτλος του θέματος, τη συζήτηση του οποίου είχε αιτηθεί εδώ και καιρό η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η γενικότερη πολιτική θέση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (απουσίαζε η παράταξη του Σπ. Ριζόπουλου) ήταν ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Ωστόσο, μια πρώτη συζήτηση επιχειρήθηκε να γίνει, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να καταθέτει την άποψη ότι στην επιτροπή περιβάλλοντος μπορεί να γίνει προπαρασκευή του θέματος -χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια δέσμευση από την περιφερειακή αρχή ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η πρώτη αυτή συζήτηση, διάρκειας 40 λεπτών, επικεντρώθηκε στην ενδεχόμενη παραβίαση του αναθεωρημένου Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος (ΣΔΛΑΠ) Ηπείρου (2017). Στους όρους του ΣΔΛΑΠ συμπεριλαμβάνεται το Μέτρο WD05S130, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η εκτέλεση νέων γεωτρήσεων στο υπόγειο υδατικό σύστημα του Μιτσικελίου πέραν ειδικών περιπτώσεων (ύδρευση, αντικατάσταση, κλπ) που θα εξετάζονται από τη Διεύθυνση Υδάτων με την υποβολή τεκμηριωμένης υδρογεωλογικής μελέτης.

Τον Δεκέμβριο του 2019, ωστόσο, φέρεται ότι επήλθε τροποποίηση στο επίμαχο Μέτρο μετά από εισήγηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα η τελευταία να εγκρίνει τον Ιανουάριο του 2021 την αύξηση της ποσότητας άντλησης υδάτων από δύο γεωτρήσεις σε εταιρία εμφιάλωσης νερού.

Για την όλη υπόθεση, έχει κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Άρτας Χρήστος Γκόκας. Στην ερώτηση επισημαίνεται και το γεγονός ότι το Συμβούλιο Υδάτων δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά τα τελευταία επτά χρόνια, όπως είχαν καταγγείλει οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο συμβούλιο (διαβάστε εδώ).

Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η περιφερειακή σύμβουλος ζήτησε να γίνει αναφορά στο υπουργείο Περιβάλλοντος «για τις προσπάθειες αλλοίωσης του Μέτρου» και να εξεταστεί η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας, ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ τόσο για την παρακολούθηση των αντλούμενων ποσοτήτων όσο και για τις γεωτρήσεις.

Ο πρόεδρος της επιτροπής και αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, καταθέτοντας μια σειρά από κανονισμούς, διατάξεις, υποπαραγράφους νόμων κ.λπ., υποστήριξε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι αναρμόδια για τη διαχείριση των υδάτων και πρότεινε η επιτροπή περιβάλλοντος να απέχει από κάθε ενέργεια σχετικά με την εισήγηση- αίτημα που κατατέθηκε το οποίο χαρακτήρισε «αόριστο και μη τεκμηριωμένο».

Ωστόσο, ως πρόεδρος της επιτροπής κατέθεσε την άποψη ότι «το Μέτρο μπορεί να τροποποιηθεί σε ειδικές περιπτώσεις με την υποβολή  υδρογεωλογικής μελέτης. Οπότε η διοικητική διαδικασία τηρήθηκε. Δηλαδή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εισηγήθηκε, μετά έγινε η τροποποίηση κι αυτή δημοσιεύτηκε»… Υποστήριξε επίσης ότι η λίμνη δεν βρίσκεται σε κακή οικολογική κατάσταση, όπως και ότι η αναφορά περί κακής οικολογικής κατάστασης στο ΣΔΛΑΠ σημαίνει «πιθανή ποιοτική υποβάθμιση των νερών αυτής και όχι κατ’ ανάγκη ποσοτική αυτών»…

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος (με τηλεδιάσκεψη), οι περιφερειακοί σύμβουλοι των παρατάξεων ανέφεραν ότι θα καταθέσουν γραπτό κείμενο για το υπό συζήτηση θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back