ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διαχείριση απορριμμάτων: τα επόμενα βήματα

Εικόνα του άρθρου Διαχείριση απορριμμάτων: τα επόμενα βήματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/09/2020, 14:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το επόμενο βήμα στη διαχείριση των απορριμμάτων κάνει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου. Με τους οκτώ σταθμούς μεταφόρτωσης που κατασκευάζει η Περιφέρεια Ηπείρου να βρίσκονται προ των πυλών, ο ΦοΔΣΑ ετοιμάζει τον τρόπο λειτουργίας τους.

Οι σταθμοί μεταφόρτωσης αποτελούν τον ενδιάμεσο σταθμό πριν τη μεταφορά τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων. Εκεί τα απορρίμματα θα συμπιέζονται και μετά θα μεταφέρονται στη μονάδα. Η υποδομή των σταθμών μεταφόρτωσης θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων για τον κάθε Δήμο. Σήμερα ο κάθε Δήμος υποχρεούται να τα πηγαίνει μόνος του στη μονάδα.

Τη λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης θα αναλάβει ιδιώτης μετά από διαγωνισμό. Ο ιδιώτης δεν θα μεταφέρει μόνο τα απορρίμματα στη μονάδα του Ελευθεροχωρίου, αλλά θα αναλάβει και τη μεταφορά του υπολείμματος από τη μονάδα στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) ή Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολείμματος (ΧΥΤΥ) στο μέλλον. Το υπόλειμμα υπολογίζεται στο 1/3 των σύμμεικτων απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έκανε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αρταίων, η οποία υποβοηθάει το έργο του ΦοΔΣΑ, για την εκτέλεση της εν λόγω υπηρεσίας, ο υποψήφιος ανάδοχος θα πρέπει να διαθέσει προσωπικό 42 ατόμων και δικό του εξοπλισμό. Η Τεχνική Υπηρεσία εξέτασε διάφορα σενάρια όσον αφορά τη διάρκεια της σύμβασης, προκρίνοντας ως καλύτερο τη σύμβαση δεκαετούς διάρκειας.

Το οικονομικό αντικείμενο της προτεινόμενης σύμβασης φτάνει στα 37,1 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), δηλαδή περίπου 3 εκατ. ευρώ ανά έτος. Η υπό διαχείριση ετήσια ποσότητα απορριμμάτων ορίζεται σε 161.000 τόνους – οι 116.000 τόνοι αφορούν τα απορρίμματα  που θα φτάνουν στη μονάδα επεξεργασίας και οι 45.000 τόνοι το υπόλειμμα των απορριμμάτων που θα πηγαίνει από τη μονάδα στους ΧΥΤΥ.

Τα αναλυτικά στοιχεία της προτεινόμενης σύμβασης παρουσιάστηκαν από τη διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών της Άρτας στο διοικητικό συμβούλιο του ΦοΔΣΑ που συνεδρίασε χτες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων.

Ωστόσο, μέλη του διοικητικού συμβουλίου (όπως ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βαγγέλη Πήχας) είχαν τις ενστάσεις τους για τη διάρκεια της σύμβασης με το επιχείρημα ότι υφίσταται δέσμευση για τις επόμενες διοικήσεις. Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος του ΦοΔΣΑ είναι ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής και αντιπρόεδρος ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. Μετά από αρκετή συζήτηση, το συμβούλιο αποφάσισε να συνεδριάσει εκ νέου το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού η Τεχνική Υπηρεσία ετοιμάσει και ένα δεύτερο εναλλακτικό σενάριο, με μικρότερη διάρκεια της σύμβασης, προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο ΦοΔΣΑ κατάφερε να πάρει απόφαση για τη μεταφορά του υπολείμματος από τη μονάδα επεξεργασίας στους ΧΥΤΑ Ελληνικού Ιωαννίνων, Καρβουναρίου Θεσπρωτίας και Βλαχέρνας Άρτας.

Με τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι, τη μεταφορά του υπολείμματος την είχε αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου. Το 2018, το υπουργείο Οικονομίας είχε εγκρίνει τη διάθεση πίστωσης 1,3 εκατ. ευρώ για τον συγκεκριμένο σκοπό. Κάποια στιγμή όμως η πίστωση αυτή θα τελείωνε. Και τελείωσε.

Πριν από έναν μήνα, η Περιφέρεια Ηπείρου ενημέρωσε τον ΦοΔΣΑ ότι οι 42.000 τόνοι που υπολογίζονταν για μεταφορά, έχουν συμπληρωθεί νωρίτερα από ό,τι υπολογιζόταν «λόγω αυξημένων απορριμμάτων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020». Για τον λόγο αυτόν, ο ΦοΔΣΑ, μέχρι τη διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού για τη λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης (που περιλαμβάνει και τη μεταφορά του υπολείμματος), αποφάσισε να προχωρήσει σε μια σύμβαση μικρής διάρκειας, με συνολικό προϋπολογισμό 263.000 ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών στη διαχείριση των απορριμμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back