πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Διατηρητέα κτίρια: Υπό εξέταση νομοθετική ρύθμιση

Εικόνα του άρθρου Διατηρητέα κτίρια: Υπό εξέταση νομοθετική ρύθμιση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2019, 19:29
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σε νομοθετική ρύθμιση για την αποκατάσταση και διάσωση διατηρητέων κτιρίων παραπέμπει το υπουργείο Πολιτισμού. Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης είχε καταθέσει αναφορά στη Βουλή για την αποκατάσταση του διατηρητέου Μέκειου Οικοτροφείου στα Γιάννενα, το οποίο διαχειρίζεται η Αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών «Ζωοδόχος Πηγή».

Η υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία είχε επισκεφθεί το Μέκειο Οικοτροφείο κατά τη διοργάνωση της Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, στην απάντησή της αναφέρει ότι, μετά από αυτοψία που έκαναν μηχανικοί της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, διαπιστώθηκε ότι στο εν λόγω κτίριο απαιτείται άμεση επισκευή. Ωστόσο, η υπουργός υπενθυμίζει καταρχήν ότι για τη χρηματοδότηση εκπόνησης μελέτης ή εκτέλεσης έργου αποκατάστασης μνημείου, πρέπει να προηγηθεί σχετικό αίτημα από τον ιδιοκτήτη ή τον φορέα λειτουργίας του. Ένα αίτημα που θα υλοποιηθεί, όπως προσθέτει, εφόσον εγκριθεί και ενταχθεί στο πρόγραμμα δράσης της αρμόδιας κεντρικής ή περιφερειακής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού. 

Η υπουργός αναγνωρίζει, πάντως, ότι πολλά ακίνητα-μνημεία παραμένουν αναξιοποίητα λόγω αδυναμίας των ιδιοκτητών τους να τα επισκευάσουν, να τα συντηρήσουν ή να τα εκμεταλλευτούν. Γι’ αυτό και το υπουργείο Πολιτισμού, όπως σημειώνεται, έχει υποβάλλει αίτημα στην Επιτροπή Ελέγχου Αρμοδιοτήτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου αυτή να γνωμοδοτήσει επί προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης που αφορά τη χρηματοδότηση αποκατάστασης παραδοσιακών κτηρίων (των οποίων κύριοι ή χρήστες είναι φυσικά πρόσωπα ή Ν.Π.Ι.Δ. ή σύλλογοι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα στους Ο.Τ.Α. να επισκευάζουν και να αξιοποιούν τέτοιου είδους ακίνητα που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3