ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας στο Μέκειο

Εικόνα του άρθρου Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας στο Μέκειο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2019, 01:02
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας, συμμετέχει και το Μέκειο Οικοτροφείο, το οποίο συνεχίζει να κάνει ένα άνοιγμα στην τοπική κοινωνία και να επιχειρεί την ανάδειξη τόσο του κτιρίου όσο και των δραστηριοτήτων του (διαβάστε εδώ).

Από 1 έως 5 Απριλίου, τα πρωινά (09:00-13:00), το Μέκειο Οικοτροφείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό. Στους χώρους του, θα εκτίθενται έργα μαθητών που έχουν γίνει από μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Γεωργία Καρδάση. Η έκθεση έχει τίτλο «Από το χαρτί στο ύφασμα» και αφορά την εξέλιξη του ρούχου μέσα από εικαστικές πηγές.  Επίσης, κατά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας, θα γίνουν δύο ανοικτά μαθήματα για πλέξιμο με βελονάκι (στις 2 Απριλίου, στις 17:00) και για μακραμέ (στις 3 Απριλίου, στις 17:00) –δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2651022326. Σήμερα, στο Μέκειο λειτουργούν σε τακτά διαστήματα τμήματα κοπτικής-ραπτικής και πλεκτικής.

Στο μεταξύ, το Μέκειο επισκέφθηκε σήμερα ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, ο οποίος είχε συνάντηση με τη διοίκηση της Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών «Ζωοδόχος Πηγή» που διαχειρίζεται το κληροδότημα –και συγκεκριμένα με την πρόεδρο Φρόσω Λάππα, την ειδική γραμματέα Μαρία Βασιλείου και το μέλος Νέλλη Τζιμογιάννη. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του βουλευτή, σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωσή του για τις ανάγκες συντήρησης του διατηρητέου κτιρίου και της αξιοποίησής του ως σύγχρονου πολιτιστικού πολυχώρου. 

Ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που υπάρχουν για τον ιδιοκτήτη ενός διατηρητέου και του υψηλού κόστους συντήρησης, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (Σύμβαση της Γρανάδας) την οποία έχει επικυρώσει η ελληνική Βουλή από το 1992. Στη σύμβαση αυτή υπάρχουν διατάξεις που προβλέπουν οικονομικές ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές, ένταξη σε προγράμματα, και άλλα κίνητρα υπέρ των ιδιοκτητών διατηρητέων κτηρίων «που στη χώρα μας δεν εφαρμόστηκαν στην πράξη» όπως επισημαίνει ο βουλευτής. Ο κ. Καραγιάννης δεσμεύτηκε να πάει στη Βουλή το αίτημα του σωματείου για την επίλυση του ζητήματος της χρηματοδότησης για τη συντήρηση του κτιρίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back