Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Διάταγμα Τραμπ: Εξαπλώνονται οι αντιδράσεις

Εικόνα του άρθρου Διάταγμα Τραμπ: Εξαπλώνονται οι αντιδράσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2017, 16:31
ΚΟΣΜΟΣ

Εξαπλώνονται πλέον οι αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ των πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών για 3 μήνες και «παγώνει» την υποδοχή προσφύγων για 4 μήνες.

Η ομοσπονδιακή δικαστής του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης Αν Ντόνελι εξέδωσε κατεπείγουσα εντολή με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η δυνατότητα των αρχών των ΗΠΑ να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φτάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών εκτιμά ότι η εντολή επηρεάζει 100 ως 200 ανθρώπους που έχουν συλληφθεί σε αεροδρόμια των ΗΠΑ ή ταξιδεύουν, αν και νομικοί σύμβουλοι της αμερικανικής κυβέρνησης δεν ήταν σε θέση σε επιβεβαιώσουν τον αριθμό.

Επιπρόσθετοι έλεγχοι για τους κατόχους πράσινης κάρτας

Σε επανέλεγχο θα υποβάλλονται οι κάτοχοι πράσινης κάρτας, εγγράφου που τους καθιστά νόμιμους κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πριν τους επιτραπεί να επιστρέψουν στη χώρα, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Λευκός Οίκος.

Στέλεχος της αμερικανικής προεδρίας αποσαφήνισε πως οι κάτοχοι πράσινης κάρτας που βρίσκονται εκτός ΗΠΑ και θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια αμερικανική πρεσβεία ή προξενείο και να υποβληθούν σε επιπρόσθετο έλεγχο.


ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Στο μεταξύ στη Βρετανία συγκεντρώθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο υπογραφές με τις οποίες ζητούνται να αποσυρθεί η πρόσκληση προς τον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί το Λονδίνο και να δειπνήσει με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Μέχρι στιγμής η λίστα αριθμεί 930.000 υπογραφές. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοινώσει, την περασμένη Παρασκευή, ότι ο Τραμπ αποδέχτηκε πρόσκληση της βασίλισσας για επίσημη  επίσκεψη.

Όταν οι υπογραφές που συγκεντρώνονται σε τέτοιες περιπτώσεις ξεπεράσουν τις 100.000, οι βουλευτές οφείλουν να φέρουν το θέμα σε διαβούλευση.

H εκστρατεία κατά της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στη Βρετανία συγκέντρωσε ακόμη περισσότερους οπαδούς μετά το αντιμεταναστευτικό διάταγμά του.

Παράλληλα η Βρετανία εξασφάλισε την εξαίρεση από τους νέους περιορισμούς που αφορούν την απαγόρευση της εισόδου στις ΗΠΑ των πολιτών 7 χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό για τους κατοίκους της που έχουν πάρει τη βρετανική ιθαγένεια και αυτούς που έχουν και τις δύο υπηκοότητες.


Ο ΚΑΝΑΔΑΣ

Ο Καναδάς θα χορηγήσει προσωρινές άδειες διαμονής σε όσους ταξιδιώτες έχουν παγιδευτεί εξαιτίας του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ανώτατος Καναδός αξιωματούχος.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Αχμεντ Χούσεν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι δεν ξέρει πόσους ανθρώπους θα αφορούσε το μέτρο και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των επιβατών που επρόκειτο να πετάξουν για τις ΗΠΑ από τον Καναδά και τους απαγορεύθηκε είναι μικρός.


ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΒΙΖΑ

Η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο ανακοίνωσε στη σελίδα της στο Facebook ότι αναστέλλεται η παροχή άδειας εισόδου στις ΗΠΑ για όσους έχουν υπηκοότητα ή διπλή υπηκοότητα από το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη.

«Βάσει του προεδρικού διατάγματος που υπογράφηκε στις 27 Ιανουαρίου 2017, η έκδοση άδειας εισόδου (βίζας) στους αλλοδαπούς από το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη έχει ανασταλεί, με άμεση ισχύ και μέχρι νεοτέρας», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Αν είστε υπήκοος ή έχετε διπλή υπηκοότητα από μία από αυτές τις χώρες, παρακαλείστε να μην προγραμματίζετε ραντεβού για την έκδοση βίζας και να μην πληρώνετε παράβολα για την έκδοση βίζας αυτή την περίοδο», πρόσθετε.


ΠΟΡΕΙΕΣ

Δεκάδες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν και χθες σε πορείες διαμαρτυρίας σε αμερικανικές πόλεις και αεροδρόμια, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών.

Στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και τη Βοστόνη, ένα δεύτερο κύμα διαδηλώσεων ακολούθησε τις συγκεντρώσεις που έγιναν το Σάββατο σε αμερικανικά αεροδρόμια. Οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν προς τα δυτικά στη διάρκεια της μέρας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back