Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Live η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ (upd)

Εικόνα του άρθρου Live η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/01/2017, 20:54
ΚΟΣΜΟΣ

«Όλα αρχίζουν σήμερα […] Το κίνημα συνεχίζεται - η δουλειά αρχίζει», έγραψε νωρίτερα στο Twitter ο 70χρονος Τραμπ, που θα είναι ο γηραιότερος άνθρωπος που αναλαμβάνει για πρώτη φορά το Οβάλ Γραφείο.


Είναι επίσης ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που δεν έχει προηγούμενη πολιτική ή στρατιωτική εμπειρία και ουσιαστικά συμβολίζει τη περίφημη στροφή του αμερικανικού εκλογικού σώματος από την παραδοσιακή πολιτική σκηνή.


ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ - ίσως του μοναδικού Αμερικανού προέδρου που έχει αμφισβητηθεί τόσο έντονα από… το πρώτο λεπτό της εκλογής του, μόνο ήρεμη δεν είναι. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν εναντίον της εκλογής του και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 


Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Ουάσινγκτον, για να διαδηλώσουν κατά του Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία του. Οι διαδηλωτές βρέθηκαν στο ίδιο σημείο με τους οπαδούς του Τραμπ και δεν έλειψαν οι συμπλοκές με την αστυνομία.

Διαδηλώσεις κατά του εκλεγμένου προέδρου έγιναν και στη Νέα Υόρκη, έξω από τον πύργο Τραμπ.

Το «παρών» σε αυτές τις κινητοποιήσεις έδωσαν και πολλοί αστέρες του Χόλιγουντ. «Είναι οδυνηρό, είναι δυσάρεστο αλλά πολλή δουλειά από μέρους μας θα εμποδίσει αυτόν τον άνθρωπο. Δεν θα αντέξει και τα 4 χρόνια» δήλωσε ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ.

Πολλοί από τους παρευρισκόμενους δεν δίστασαν να ανέβουν στη σκηνή και να τραγουδήσουν μαζί με τον κόσμο.


ΟΙ… ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι «πολύ προσωπική και διανθισμένη από «φιλοσοφικές» σκέψεις» σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του, Σον Σπάισερ. 

«Θα είναι μια πολύ προσωπική κι ειλικρινής παρουσίαση του οράματός του για την χώρα. Θα εξηγήσει τι σημαίνει να είσαι Αμερικανός και ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Δεν πρόκειται για την παρουσίαση ενός λεπτομερούς προγράμματος, αλλά για ένα ντοκουμέντο φιλοσοφικών ιδεών, το όραμά του για το μέλλον της χώρας, του ρόλου της κυβέρνησης και του ρόλου των πολιτών». 


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στις 7 το απόγευμα Ορκίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς. 

Ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει δύο Βίβλους: εκείνη στην οποία ορκίστηκε ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν και μία που του δώρισε η μητέρα του το 1955. Κατόπιν θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Θα ακουστεί ο εθνικός ύμνος. 

Μίση ώρα αργότερα λήξη της τελετής και τηρώντας την παράδοση, ο Τραμπ και ο Πενς θα γευματίσουν στο Κογκρέσο.

Στις 9.30 το βράδυ ο νέος πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του θα παρακολουθήσουν μια στρατιωτική παρέλαση μπροστά στο Καπιτώλιο.

Από τις 10 έως τα μεσάνυχτα ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πενς θα διασχίσουν τα 2,4 χιλιόμετρα της Λεωφόρου Πενσιλβάνια που συνδέει το Καπιτώλιο με τον Λευκό Οίκο, ακολουθούμενοι από 8.000 ανθρώπους: εκπροσώπους των διαφόρων σωμάτων του στρατού, λυκείων και πανεπιστημίων, των υπηρεσιών ασφαλείας, βετεράνων, ακόμη και μια ομάδα τρακτέρ.

Αύριο Σάββατο, 21 Ιανουαρίου από τις 02.00 μέχρι τις 6.00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και οι σύζυγοί τους θα παραστούν σε τρεις επίσημους χορούς, δύο στο Συνεδριακό Κέντρο Γουόλτερ Ι. Ουάσινγκτον και ο τρίτος στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής. Σε όλη την πρωτεύουσα θα οργανωθούν επίσης και άλλοι χοροί, περισσότερο ή λιγότερο επίσημοι.

Και από τις 5 έως τις 6 το απόγευμα ο πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Πενς θα παραστούν στην Τελετή της Οικουμενικής Προσευχής, στον καθεδρικό ναό της Ουάσινγκτον.


Στον Τραμπ τα κλειδιά του Λευκού Οίκου


Στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον τα κλειδιά του Λευκού Οίκου. Η ορκωμοσία ολοκληρώθηκε και το κεντρικό μήνυμα  του 45ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών με το σύνθημα «πρώτα η Αμερική».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μεταβίβαση της εξουσίας όχι από έναν πρόεδρο σε έναν άλλο, αλλά από την Ουάσινγκτον στον λαό των ΗΠΑ, ενώ τόνισε ότι η χώρα φύλαττε για πολύ καιρό τα σύνορα άλλων χωρών, αλλά παραμέλησε τη φύλαξη των δικών της.

«Είμαστε ευγνώμονες στους Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα για τη στάση τους κατά τη μετάβαση» τόνισε ο κ. Τραμπ και πρόσθεσε: «Αυτή η στιγμή είναι η δική σας στιγμή, όλα αλλάζουν αυτή τη στιγμή, εδώ και τώρα. Μεταβιβάζουμε την εξουσία από την Ουάσιγκτον στον λαό». «Είμαστε ένα έθνος, έχουμε κοινή μοίρα. Ο όρκος που έδωσα είναι όρκος πίστης σε όλους τους Αμερικανούς», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

«Tην 20ή Ιανουαρίου θα τη θυμόμαστε ως τη μέρα που ο λαός έγινε και πάλι ο εξουσιαστής του έθνους. Δεν έχει σημασία ποιο κόμμα ελέγχει την κυβέρνηση, αλλά εάν η κυβέρνηση ελέγχεται από τον λαό», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Οι Αμερικανοί θέλουν καλά σχολεία για τα παιδιά τους, ασφάλεια στις γειτονιές τους, καλές δουλειές για τους ίδιους» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Μέχρι σήμερα προστατεύαμε τα σύνορα άλλων χωρών, χωρίς να προστατεύουμε τα δικά μας».

«Θα ξαναχτίσουμε τη χώρα μας με τα χέρια των Αμερικανών. Οι αρχές μας θα είναι: αγοράζετε αμερικανικά, προσλαμβάνετε Αμερικανούς. Θα επαναφέρουμε τις θέσεις εργασίες, τα σύνορά μας, τον πλούτο μας, τα όνειρά μας. Πλέον κοιτάμε μόνον προς το μέλλον. Από σήμερα η Αμερική θα μπαίνει πρώτη ως γνώμονας των αποφάσεών μας», ανέφερε ο νέος πλανητάρχης, ο οποίος δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τον ISIS:

«Θα ενώσουμε τον πολιτισμένο κόσμο στη μάχη ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ, το οποίο θα εξαφανίσουμε από το πρόσωπο του πλανήτη. Θα εξαλείψουμε την ισλαμιστική τρομοκρατία τελείως από το πρόσωπο της Γης  Θα ενδυναμώσουμε όλες τις συμμαχίες και θα κάνουμε νέες».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back