Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαδικτυακοί «διάλογοι περί ανεκτικότητας»

Εικόνα του άρθρου Διαδικτυακοί «διάλογοι περί ανεκτικότητας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/11/2021, 12:55
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η SCI Hellas και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Artifactory (η οποία λειτουργεί από το 2017 στην Ήπειρο ως ένας σύνδεσμος σε τοπικό και διεθνές επίπεδο) προσκαλούν την κοινωνία των πολιτών, τους φίλους της τέχνης της φωτογραφίας, αλλά και όποιον/α ενδιαφέρεται για την καταπολέμηση των στερεοτύπων και της μη ανοχής, την αφύπνιση της συνείδησης γύρω από τις διαφορετικές κουλτούρες και τις διαπολιτισμικές δυνατότητες και συμπεριφορές, να συμμετάσχει στις τέσσερις διαδικτυακές συναντήσεις-συζητήσεις του έργου «Tolerance(s) in Dialogue» που θα γίνουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021.

Το έργο «Τolerance(s) in Dialogue» επιχειρεί με την εμπλοκή νέων ανθρώπων, γυναικών, μεταναστών και προσφύγων και καλλιτεχνών την προώθηση των διαπολιτισμικών σχέσεων και την στήριξη της καλλιτεχνικής παραγωγής για κοινωνική συνοχή και διαπολιτισμική αλληλεπίδραση. Το έργο υλοποιείται με τη σύμπραξη των δύο οργανώσεων και με τη συμμετοχή των φωτογράφων Έλενα Εφέογλου, Σώτη Τυρολόγου, Στέφανο Χρόνη και Σωκράτη Μπαλταγιάννη στο πλαίσιο του προγράμματος «Civil Society action for Intercultural Cities and Learning» του Ιδρύματος Anna Lindh με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με τον άνθρωπο στο επίκεντρο των ανησυχιών για μια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς οι  4 διαδικτυακές συναντήσεις του «Tolerance(s) in Dialogue» προσκαλούν τους 4 φωτογράφους να παρουσιάσουν το έργο τους και να ανοίξουν τον διάλογο με το κοινό. Οι συναντήσεις-συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σε περιβάλλον zoom, είναι ανοιχτές σε όποιον/α θέλει να συμμετέχει και είναι οι εξής:

21 Νοεμβρίου, 18:00-20:30: Η Έλενα Εφέογλου παρουσιάζει το «MUTE»

Το έργο MUTE σχολιάζει την ταυτότητα της γυναίκας, τους ρόλους και τα συναισθήματά της κάτω από τη μαντήλα. «Πιστεύω ότι η τέχνη να μπορεί να προάγει την κοινωνική συνείδηση και να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον συλλογισμό, την κριτική σκέψη και την διαμόρφωση συμπεριφοράς. Η σύγχρονη τέχνη προσφέρει ένα πεδίο πολιτικών και κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και μπορεί να συνεισφέρει στη γενικότερη ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα» αναφέρει η καλλιτέχνης.

28 Νοεμβρίου, 18:00-20:30: Η Σώτη Τυρολόγου παρουσιάζει το «Μέσα από τα μάτια του άλλου»

Η Σώτη Τυρολόγου αναφέρει σχετικά με το έργο της «Μέσα από τα μάτια του άλλου»: «Πριν από ένα χρόνο περίπου, στο πλαίσιο του διαπολιτισμικού φωτογραφικού σεμιναρίου ‘Postcards from Home’, είχα την τύχη να γνωρίσω τον Σαγιάν, τη Σεριφέ και τη Μάττα. Μέσα από τη διαδικασία της φωτογράφησης, μου δόθηκε η ευκαιρία να τους γνωρίσω καλύτερα, να αναπτύξω μαζί τους μια σχέση κατανόησης και συνεργασίας και να συνειδητοποιήσω τη δύναμη αυτής της αλληλεπίδρασης πάνω μου. Οι τρεις τους βρέθηκαν στην Ελλάδα κάτω από διαφορετικές συνθήκες, παρ’ όλα αυτά φάνηκε να τους συνδέει ένα κοινό νήμα που δένει τις ξεχωριστές ιστορίες τους με τον καινούργιο τόπο κατοικίας. Η κλωστή. Η φωτογραφική αυτή σειρά, είναι μια σειρά σε εξέλιξη. Διακόπηκε απότομα, με το ξέσπασμα της πανδημίας. Διερευνά τη διαφορετικότητα, την κουλτούρα και την παράδοση μέσα από το στοιχείο του ενδύματος, σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία».

5 Δεκεμβρίου, 18:00-20:30: Ο Στέφανος Χρόνης παρουσιάζει την «Άγνωστη Προσευχή στην Αθήνα»

O Στέφανος Χρόνης φωτογραφίζει τους τόπους λατρείας στην Αθήνα: «Το έργο ‘Άγνωστη προσευχή’ στοχεύει στην απεικόνιση της ύπαρξης και της παρουσίας μεταναστών στον αστικό χώρο, μέσω των τόπων λατρείας τους. Κάθε άτομο σε αυτές τις φωτογραφίες είναι μετανάστης ή πρόσφυγας. Οι τόποι λατρείας τους στην αστική Αθήνα, μερικοί από αυτούς μισοκρυμμένοι, είναι υπόγειες ή εγκαταλελειμμένες αποθήκες, ένας παλιός ορθόδοξος ναός, ένα παλιό μικρό θέατρο, αλλά και υπαίθριοι δημόσιοι χώροι, πλατείες και αυλές».

12 Δεκεμβρίου, 18:00 - 20:30 : Ο Σωκράτης Μπαλταγιάννης παρουσιάζει το «In Limbo - Σε λίμπο»

O Σωκράτης Μπαλταγιάννης με το έργο του In Limbo αναφέρεται σε αυτόν τον «ενδιάμεσο χώρο» που βρίσκονται τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα, χωρίς όμως να έχουν την ελληνική ιθαγένεια. «Γεννήθηκαν ή τελείωσαν το σχολείο στην Ελλάδα. Μιλάνε, σκέφτονται και ονειρεύονται στα Ελληνικά, αλλά παρόλα αυτά, η ομάδα αυτή ζει μετέωρη, στερούμενη των δικαιωμάτων ενός Έλληνα πολίτη. Πρόκειται για περίπου 200.000 παιδιά μεταναστών, γεννημένα και μεγαλωμένα στην Ελλάδα, που το Ελληνικό κράτος αρνείται να αναγνωρίσει ως δικά του. Έτσι, μην έχοντας Ελληνική ιθαγένεια, τα παιδιά αυτά απλούστατα θεωρούνται μετανάστες μέσα στην ίδια τους τη χώρα»

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 18:00 έως τις 20:30 στις παραπάνω ημερομηνίες, και είναι ανοιχτές σε όποιον/α θέλει να συμμετέχει. Δηλώστε συμμετοχή εδώ ή στο communication@sci.gr. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 211 40 555 85.


Photo credit: Σώτη Τυρολόγου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back