Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 5-08-2019, 19:51
ΗΠΕΙΡΟΣ

Την κατασκήνωση μελέτης «Remember! Act-Art» πραγματοποιεί η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Artifactory (www.artifactory.eu) στο Κομμένο Άρτας από 12 έως 18 Αυγούστου με την υποστήριξη του Δήμου Νικ. Σκουφά και τη συμμετοχή του Μορφωτικού Συλλόγου Κομμένου.

Η κατασκήνωση γίνεται στο πλαίσιο του έργου «Ελεύθεροι-Δεν υπάρχει Μέλλον χωρίς Μνήμη» (FREE –no FutuRE without remembrance) το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι εννιά εταίροι του προγράμματος από πέντε χώρες είναι ο Δήμος του Μιλάνου, η κοινωνική συνεταιριστική Cooperativa sociale Tempo per l’infanzia, η ANED (Εθνική ένωση των απελαθέντων στα ναζιστικά στρατόπεδα, η ANPI, το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, από την Αλβανία η οργάνωση Dora Et Pajtimit και το Ινστιτούτο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών σπουδών ISSH, από την Αυστρία η βιεννέζικη πολιτιστική κολεκτίβα TWOF2+DAS Collectiv, από την Κροατία η αστική μη κερδοσκοπική KUMS-SKWHAT και από την Ελλάδα η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Artifactory.

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν νέοι από την Ιταλία, την Αλβανία και την Ελλάδα, οι οποίοι θα έρθουν σε επαφή με τους επιζήσαντες της σφαγής του Κομμένου με τη βοήθεια του Δημήτρη Βλαχοπάνου, του Ηλία Λάμπρη και άλλων μελών της κοινότητας, και με τα νεότερα μέλη της κοινότητας μέσω του Μορφωτικού Συλλόγου. Θα προσφέρουν τη βοήθειά τους στην οργάνωση των εκδηλώσεων μνήμης και θα συμμετέχουν σε εργαστήρια με σκοπό να παρουσιάσουν μια παράσταση στον δημόσιο χώρο που θα παρουσιαστεί στις 16 Αυγούστου και θα συνδέεται με τη διατήρηση της μνήμης της ναζιστικής δολοφονίας στο Κομμένο σαν μια προσπάθεια διεύρυνσης του αντίκτυπου της εκδήλωσης με διεθνή δημοσιότητα και καλλιτεχνική απόδοση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Artifactory καλεί όποιον-αν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στα εργαστήρια για την παράσταση να δηλώσει συμμετοχή στο email secretariat@artifactory.eu μέχρι τη Δευτέρα 12 Αυγούστου που θα ξεκινήσουν τα εργαστήρια. Επιμελήτρια των εργαστηρίων είναι η Βέρα Ιόνα Παπαδοπούλου, εικαστική καλλιτέχνης η οποία δραστηριοποιείται στην performance art και στον κινηματογράφο. Τα εργαστήρια θα ξεκινήσουν στις 12 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν στις 16 του μήνα με την παρουσίαση του δρώμενου.

To «FREE Ελεύθεροι-Δεν υπάρχει Μέλλον χωρίς Μνήμη» θα εφαρμόσει μονοπάτια ενεργού συμμετοχής στα κοινά για τους πολίτες, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το  κοινό. Στις εκδηλώσεις του προγράμματος είχε συμμετάσχει τον προηγούμενο Μάιο ο εθελοντής της Artifactory Δημήτρης Λάμπρου, από την περιοχή της Άρτας με την υποστήριξη της επιχορήγησης STEP του European Cultural Foundation και της Compagnia di San Paolo. Επισκέφθηκε μαζί με αντιπροσωπεία των ιταλών εταίρων την 74η επέτειο από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν, μια επίσκεψη που οργανώνει  κάθε χρόνο η ιταλική ένωση πρώην απελαθέντων σε ναζιστικά στρατόπεδα (ANED) για πάνω από 800 Ιταλούς μαθητές και φοιτητές. Την εμπειρία του θα παρουσιάσει στην διεθνή κατασκήνωση εργασίας (workcamp) στο Κομμένο.

 

*Φωτογραφία από τις εκδηλώσεις του Μαΐου για την 74η επέτειο από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
kaissa 2