Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Ένα ρεμπέτικο θα σου πω...» στην Πρέβεζα

Εικόνα του άρθρου «Ένα ρεμπέτικο θα σου πω...» στην Πρέβεζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2022, 18:23
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Ένα ρεμπέτικο θα σου πω...»: ένα πολυσυλλεκτικό επιμορφωτικό εγχείρημα, που με αφορμή την εγγραφή του ρεμπέτικου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2016 και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2017, επιχειρεί να παρουσιάσει το Ρεμπέτικο και την ιστορία του στον ελλαδικό χώρο και στην Πρέβεζα.

Το εγχείρημα θα παρουσιαστεί στις αρχές Δεκεμβρίου, στην Πρέβεζα, μέσα από πρωτότυπες παρουσιάσεις σε ένα διαθεματικό συμπόσιο, με προβολές ταινιών, συναυλία με τους ρεμπέτες μουσικούς της πόλης, ένα εργαστήριο για το ρεμπέτικο τραγούδι, εικαστική έκθεση αρχειακού υλικού που προέρχεται από έρευνα στην τοπική μουσική κοινότητα και την ιστορία της και ένα αναμνηστικό ημερολόγιο με επιλεγμένες φωτογραφίες από το αρχειακό υλικό.

Το εγχείρημα σχεδιάστηκε από την Artifactory, τον επιστημονικά υπεύθυνο κΠέτρο Τσολάκη και συνεργάτες, και υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Η Artifactory με ανοιχτό της κάλεσμα προσκαλεί τους κατοίκους της Πρέβεζας να συμμετέχουν στο έργο «Ένα ρεμπέτικο θα σου πω...» που θα αναδείξει γνωστές και άγνωστες ιστορίες, της Πρέβεζας σχετικά με το ρεμπέτικο, μέσα από τις φωτογραφίες και την εξιστόρηση καθημερινών αλλά και ειδικών γεγονότων της ζωής στην περιοχή, που σχετίζονται με το ρεμπέτικο.

Οικογενειακές στιγμές, πανηγύρια, γλέντια, γάμοι, εκδρομές, επαγγέλματα που εκλείπουν, αναμνηστικές φωτογραφίες τις οποίες συνοδεύουν ρεμπέτικα τραγούδια. Το «Ένα ρεμπέτικο θα σου πω...» δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στους ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έχουν άλμπουμ φωτογραφιών από τις «παλιές ημέρες» που μπορούν να ψηφιοποιηθούν, διασώζοντας έτσι την τοπική πολιτιστική κληρονομιά σε σχέση με το ρεμπέτικο και την προφορική ιστορία.

Όλα τα αρχεία θα προβάλλονται στη διάρκεια του συμποσίου καθώς και πριν την συναυλία  

Δώδεκα φωτογραφίες/αρχεία από αυτά που θα συγκεντρωθούν, θα αναπαραχθούν σε ένα ημερολόγιο τοίχου, που θα διανέμεται ως αναμνηστικό στους συμμετέχοντες τόσο του καλέσματος όσο και του συμποσίου αλλά και ως ένα καλαίσθητο φωτογραφικό αρχείο για τους συλλέκτες.

Όποιος-α επιθυμεί να συμμετέχει, μπορεί να επικοινωνήσει και να στείλει τις φωτογραφίες καθώς και τις ιστορίες που τις συνοδεύουν (προαιρετικά) στο email της Artifactory photini@artifactory.eu ή κατόπιν συνεννόησης στο τηλ. : 26820 61481, κιν. : 6973447018 μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2022. Στην συνέχεια θα ψηφιοποιηθούν και θα  επιστραφούν στον κάτοχο τους.

Τις φωτογραφίες συνοδεύει ένα αρχείο με τα παρακάτω στοιχεία (ή συμπληρώνεται στην παραλαβή):

Ονοματεπώνυμο και τηλ. επικοινωνίας του φωτογράφου/ κατόχου της εικόνας

Λεζάντα της φωτογραφίας (τίτλος)

Ημερομηνία/Χρονολογία λήψης

Ονόματα φωτογραφούμενων και τοποθεσιών

Κείμενο (προαιρετικά).

Φωτογραφίες που είναι ήδη ψηφιοποιημένες (300dpi), μπορούν να σταλούν στο email photini@artifactory.eu.

Εθελοντές που επιθυμούν να εμπλακούν στο έργο, μπορούν να επικοινωνήσουν στο e‐mail: photini@artifactory.eu.

Όλα τα άυλα δικαιώματα των φωτογραφιών παραμένουν στον φωτογράφο ή στον κάτοχο της φωτογραφίας. Παραχωρείται το δικαίωμα της προβολής των φωτογραφιών στην ιστοσελίδα του έργου και η άδεια για επανεκτύπωση για τις ανάγκες του ημερολογίου καθώς και για την προβολή τους στις μέρες των εκδηλώσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη του έργου Φωτεινή Παπαχατζή στα τηλ.: 26820 61481, 6973447018.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back