ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ΔΗΠΕΘΕ πάει Επίδαυρο

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/04/2017, 22:51
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ετοιμάζεται να κατέβει το καλοκαίρι στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με «όχημα» το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Δεν είναι η πρώτη φορά που το δημοτικό θέατρο της πόλης πηγαίνει Επίδαυρο –το 2015 συμμετείχε με την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Κώστα Φιλίππογλου-, είναι όμως η πρώτη φορά που μια τέτοια συμμετοχή ανακοινώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο: κατά την παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου από τον καλλιτεχνικό του διευθυντή, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Το φετινό πρόγραμμα φιλοδοξεί να δώσει μια διαφορετική, εναλλακτική πνοή στο σημαντικό αυτό φεστιβάλ. Ο κ. Θεοδωρόπουλος, κατά την παρουσίαση του προγράμματος χτες στην Αθήνα, όπου το παρών έδωσαν και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Αλέκα Βακαλοπούλου, έκανε λόγο για μια «χρονιά εγκαινίων» με συνεργασίες, με κοινές δράσεις και νέες συνεργασίες. Στο πλαίσιο του συνεργατικού πνεύματος, το Φεστιβάλ επέλεξε να συνεργαστεί με δύο περιφερειακά θέατρα: των Ιωαννίνων και της Λάρισας.

Από τις 11 παραστάσεις που θα ανέβουν στην Επίδαυρο (οι 7 στο αρχαίο θέατρο και οι 4 στη Μικρή Επίδαυρο), οι δύο θα είναι των ΔΗΠΕΘΕ. Στην περίπτωση του γιαννιώτικου θεάτρου, η συνεργασία θα γίνει όχι μόνο με το Φεστιβάλ Αθηνών αλλά και με το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν». «Καρπός» της συνεργασίας θα είναι η παράσταση «Μήδεια» του Ευριπίδη, η οποία θα ανέβει στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου στις 4 και 5 Αυγούστου. Η πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης στις 22 και 23 Ιουλίου.

«Αποτελεί μεγάλη τιμή για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων η συνεργασία με τον σημαντικότερο φεστιβαλικό θεσμό στη χώρα μας, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και ταυτόχρονα με ένα από τους κορυφαίους και ποιοτικούς θεατρικούς οργανισμούς όπως είναι το Θέατρο Τέχνης. Η ικανοποίησή μας είναι μεγάλη γιατί θεωρούμε πως αυτό αποτελεί και μια αναγνώριση της σοβαρής δουλειάς που γίνεται στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μπέγκας.

Την ικανοποίηση και τη χαρά της γι’ αυτή τη σημαντική συνεργασία εξέφρασε και η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Η κ. Βακαλοπούλου μίλησε γενικότερα για τη σπουδαιότητα των συνεργειών των ΔΗΠΕΘΕ και των φορέων πολιτισμού, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα της εξωστρέφειας των Δημοτικών Θεάτρων, η οποία αποδεικνύεται στην πράξη με τη συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και του ιστορικού Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» στην Επίδαυρο.


Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η παράσταση «Μήδεια του Ευριπίδη-Η βαρβαρότητα του έρωτα» θα ανέβει σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά και σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη. Οι ηθοποιοί είναι: Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρης Φραγκούλης, Αλεξάνδρα Καζάζου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Θεοδώρα Τζήμου, Σύρμω Κεκέ, Ιωάννα Μαυρέα, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γεράσιμος Γεννατάς, Δημήτρης Πασσάς και σπουδάστριες της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης. Θα συμμετέχουν τέσσερις μουσικοί.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back