Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 11-04-2018, 13:19
ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τέσσερις παραστάσεις θα φιλοξενήσει μέσα στον Απρίλιο, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, με αφορμή και το 4ο μέρος με τίτλο «Η λογοτεχνία ανοίγει την αυλαία» από τις «Λογοτεχνικές Γέφυρες». Οι «Λογοτεχνικές Γέφυρες» θα γίνουν τη Δευτέρα 23 Απριλίου, στις 20:00, στο θέατρο «Καμπέρειο», με τη συμμετοχή ελλήνων συγγραφέων που τα βιβλία τους έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και με τον συντονισμό της διδάκτορα φιλολογίας Άσπας Χασιώτη.

Όσον αφορά τις παραστάσεις, έχουμε και λέμε:

«Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη», 17 και 18 Απριλίου, στο Καμπέρειο

Η παράσταση «Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη» του Τζοβάνι Γκουαρέσκι ανεβαίνει σε διασκευή και σκηνοθεσία Αμαλίας Καβάλη και Γιάννη Σοφολόγη.

Πρόκειται για ένα έργο που γράφηκε το 1942, με τον ιταλό συγγραφέα, δημοσιογράφο και χιουμορίστα Τζοβάνι Γκουαρέσκι να σκιαγραφεί μια παρωδία των ερωτικών μυθιστορημάτων του 19ου αιώνα. 

Η Αμαλία Καβάλη και ο Γιάννης Σοφολόγης, οι οποίοι και πρωταγωνιστούν, επιλέγουν να ξεκινήσουν την παράσταση τη μέρα που οι ήρωες πρέπει να αποφασίσουν αν θα αλληλοσκοτωθούν ή αν θα παντρευτούν. Δύο ηθοποιοί και ένας μουσικός επί σκηνής, ξετυλίγουν το νήμα της ιστορίας. Τον ρόλο του μουσικού έχει αναλάβει ο Gary Salomon.


«Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο», 21 και 22 Απριλίου, στο Καμπέρειο

Η παράσταση «Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο» του Όσκαρ Ουάιλντ ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κίτσου.

Ο Σπουδαστής ζητάει από την Κοπέλα να τον συνοδέψει στο χορό του Πρίγκιπα. Εκείνη του ζητάει ως αντάλλαγμα ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. Ο χειμώνας όμως «πάγωσε τις φλέβες» της μόνης κόκκινης τριανταφυλλιάς, οπότε δεν υπάρχει κανένα κόκκινο τριαντάφυλλο να της προσφέρει. Το Αηδόνι τον ακούει και καταλαβαίνει το «μυστικό της θλίψης» του. Αποφασίζει να τον βοηθήσει. Ο μόνος τρόπος όμως, να του βρει το τριαντάφυλλο που λαχταρά, είναι να τραγουδήσει όλη νύχτα στην τριανταφυλλιά, όσο το αγκάθι της τρυπάει την καρδιά του. Έτσι, να κοκκινίσουν τα πέταλά της από το αίμα του και να ανθίσει ένα υπέροχο κόκκινο τριαντάφυλλο. 

Παίζουν: Θεοδώρα Τζήμου, Βαλέρια Δημητριάδου, Χρύσα Κοτταράκου.


«Ο Γάμος του Καραχμέτη», 24 Απριλίου, στο Καμπέρειο

Η τρίτη παράσταση που φιλοξενείται από το ΔΗΠΕΘΕ τον Απρίλιο είναι «Ο Γάμος του Καραχμέτη», το σημαντικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία της Όλιας Λαζαρίδου. 

Η ιστορία του διηγήματος λαμβάνει χώρα στη Σκιάθο την εποχή της τουρκοκρατίας. Ο Κουμπής ένας από τους προεστούς του χωριού και φίλος του Τούρκου ναυάρχου, μετά από δεκαπέντε έτη στείρου γάμου με τη Σεραϊνώ φλέγεται από την επιθυμία να αποκτήσει παιδιά. Το σχέδιό του είναι να απαγάγει τη γειτόνισσά του τη Λελούδω που είναι μόλις τριάντα ετών και να δωροδοκήσει ένα παπά ή να τον βιάσει με φοβέρα να τους στεφανώσει. Το τέλος της ιστορίας αναδεικνύει τη Σεραϊνώ, τη γυναίκα του, σε αγία ψυχή και την προβάλλει σαν παρήγορη μαρτυρία για τη δυνατότητα εξαγιασμού του βέβηλου κόσμου μας. 

Παίζουν: Ιφιγένεια Γρίβα, Νικόλαος Γεώργιος Χαλδαιάκης.


«Το Μικρό Πόνι», 27, 28 και 29 Απριλίου, στο Καμπέρειο

Ο Απρίλιος κλείνει με την παράσταση «Το Μικρό Πόνι» του Πάκο Μπεθέρα, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Καραγιάννη και με πρωταγωνιστές τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο και τη Ρηνιώ Κυριαζή. 

«Το μικρό πόνι» αφορά τη σχέση ενός ζευγαριού που δοκιμάζεται όταν ο δεκάχρονος γιος τους επιλέγει να πάει στο σχολείο κρατώντας μια σάκα που έχει φιγούρες από την αγαπημένη του σειρά κινουμένων σχεδίων. Ο διευθυντής ζητάει απ’ τους γονείς να μην ξαναπάει το παιδί στο σχολείο με τη συγκεκριμένη σάκα γιατί προκαλεί. Καθώς όμως, το αγόρι αρνείται να την αφήσει, τα βίαια επεισόδια εναντίον του κλιμακώνονται, και ο διευθυντής του απαγορεύει την είσοδο. Οι γονείς διαφωνούν μεταξύ τους ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
Εγνατία πίσω