Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Δημοτική αρχή σε αντιδημοκρατικό κατήφορο»

Εικόνα του άρθρου «Δημοτική αρχή σε αντιδημοκρατικό κατήφορο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2020, 13:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H Λαϊκή Συσπείρωση Ιωαννίνων απευθύνει ανοιχτή επιστολή στους πολίτες και σε φορείς, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος, το Επιμελητήριο, η Ένωση Ξενοδόχων, η Ένωση Γονέων, το Εργατικό Κέντρο και το σωματείο «Παμβώτις»  καφέ μπαρ εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων.

Η επιστολή έχει να κάνει με τη στάση της δημοτικής αρχής στην πανδημία και την άρνηση να συμπεριληφθεί θέμα συζήτησης-απόφασης στο δημοτικό συμβούλιο, για μέτρα στήριξης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει ότι η δημοτική αρχή των παρατάξεων Ελισάφ, Μπαρτζώκα, Γκόντα «δεν έχει προχωρήσει σε απολύτως κανένα μέτρο για την ανακούφιση των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων που έχουν κλειστά καταστήματα».

Αναφέρει χαρακτηριστικά κλάδους που πλήττονται (επαγγελματίες, γονείς κ.α. και τονίζει ότι την πρωτοβουλία της για συζήτηση σχετικού θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, στήριξαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Οι «Πολίτες για την ανατροπή» απείχαν από τη συνεδρίαση, λόγω της άρνησης του προεδρείου να εντάξει το θέμα.

«Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αρνήθηκε την εισαγωγή του θέματος ενώ μάλιστα ήταν υποχρεωμένος, πράξη που προσιδιάζει  σε παράβαση καθήκοντος, δηλώνοντας ότι τα μέτρα που τυχόν θα ληφθούν θα είναι στο πλαίσιο των ορίων του προϋπολογισμού του Δήμου» αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση.

Το επιχείρημα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου ήταν ότι πρέπει να προηγηθεί η συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων των οργάνων. Η Λαϊκή Συσπείρωση όμως, αναφέρει ότι «μόνο ένα μικρό μέρος των μέτρων που ζητήσαμε αφορούν στα νομικά πρόσωπα. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, προφανώς και το δημοτικό συμβούλιο έπρεπε να προηγηθεί ώστε να δώσει την κατεύθυνση στα νομικά πρόσωπα».

Η Λαϊκή Συσπείρωση σημειώνει ότι «το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων που ζητήσαμε, αφορά σε θέματα αρμοδιότητας της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία αν και συνεδριάζει σήμερα, δεν έχει καμία εισήγηση για ανταποδοτικά ή άλλα τέλη. Αντίθετα στα θέματα της Οικονομικής Επιτροπής ξεχωρίζει η ιδιωτικοποίηση του πλυσίματος των κάδων, μιας υπηρεσίας δηλαδή που μέχρι πρότινος γινόταν από το Δήμο. Φυσικά, και για αυτή την απόφαση ιδιωτικοποίησης, καταπατώντας οποιαδήποτε διαδικασία δεν υπάρχει εισήγηση».

 Η παράταξη καταγγέλλει τη δημοτική αρχή για «ευθεία παραβίαση της δημοκρατικής λειτουργίας του οργάνου» και συμπληρώνει ότι «δεν έχει χαραμίσει μισή αράδα για διεκδίκηση πόρων από την  κυβέρνηση, που δεν έχει αμφισβητήσει ούτε λεπτό τον ανταποδοτικό χαρακτήρα και τη λειτουργία του Δήμου, τώρα που δίνεται η δυνατότητα από το νόμο να προχωρήσει σε αναστολή των φόρων και των τελών, παραπέμπει το αίτημα στις καλένδες».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back