ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: Κλίνατε επί… δεξιότερα

Εικόνα του άρθρου Γερμανικές εκλογές: Κλίνατε επί… δεξιότερα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/09/2017, 14:21
ΚΟΣΜΟΣ

Ενώ η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να ξεκινήσει την τέταρτη θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας, η άνοδος του ακροδεξιού ΑfD, που εισέρχεται ως τρίτη πολιτική δύναμη στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, έχει προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις.

Το AFD με ποσοστό 12,6 % αναδείχθηκε δεύτερο στην Ανατολική Γερμανία και πρώτο στο κρατίδιο της Σαξονίας. Ππερίπου 1,5 εκατομμύριο ψήφοι του AfD προέρχεται από ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά, ένα εκατομμύριο από πρώην ψηφοφόρους της CDU/CSU και περίπου 500.000 από τα άλλα κόμματα.

Ήδη χθες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι υποψήφιοι του κόμματος περιέγραψαν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν ως αντιπολίτευση.

Η Αλίς Βάιντελ της Εναλλακτικής για την Γερμανία δήλωσε: «Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να ζητήσουμε εξεταστική στη Βουλή για την Ανγκελα Μέρκελ».

Ο συμπρόεδρος της κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ μιλώντας ενώπιον των υποστηρικτών του AfD: «Αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για την ιστορία του κόμματός μας, το πετύχαμε, εισήλθαμε στο Γερμανικό Κοινοβούλιο και θα αλλάξουμε την χώρα. Είμαστε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, η επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί ε, πρέπει να είναι προετοιμασμένη, θα κυνηγήσουμε την Ανγκελα Μέρκελ και οποιονδήποτε άλλο, θα τους κυνηγήσουμε».

Ο Γερμανός διευθυντής του ινστιτούτου μελετών Bruegel, Γκούντραμ Βολφ, προβλέπει δεξιά στροφή στη Γερμανία, λόγω της ανόδου του AfD και των αντιστάσεων από το FDP, που θα εμποδίσουν την πραγμάτωση των οραμάτων του Μακρόν και του Γιούνκερ. «Ο λαϊκισμός δεν είναι νεκρός σε καμιά περίπτωση», έγραψε ο Βολφ στο Twitter.

«Με τα κλάματα δεν αλλάζει τίποτα» γράφει η Süddeutsche Zeitung, η οποία χαρακτηρίζει την είσοδο του AfD στη Βουλή «ιστορικό βήμα προς τα πίσω» και σημειώνει ότι «αυτό που έρχεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια δοκιμασία για την δημοκρατία μας».

Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, σημειώνει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φ. Καραβίτη, υποδεικνύει ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα λοξοκοιτάζει προς τα δεξιά και θα μπει στον πειρασμό να ασκήσει πιο συντηρητική πολιτική, προκειμένου να καθησυχάσει τους φόβους εκείνων που βρήκαν καταφύγιο στην ακραία λαϊκιστική, συχνά ρατσιστική, ρητορική της AfD. «Δεν είναι όλοι οι ψηφοφόροι τους ακροδεξιοί», έλεγαν και ξανάλεγαν χθες το βράδυ τα στελέχη της κυρίας Μέρκελ, εκφράζοντας περισσότερο ευσεβείς πόθους παρά αντικειμενική πεποίθηση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euronews

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back