ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΔΕΥΑΙ: Στο Ταμείο Ανάκαμψης δύο έργα 18 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου ΔΕΥΑΙ: Στο Ταμείο Ανάκαμψης δύο έργα 18 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/01/2023, 19:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δύο έργα, συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ, της ΔΕΥΑΙ πήραν το πράσινο φως ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως αναμενόταν.

Το πρώτο αφορά την κατασκευή Μονάδας Ηλιακής Ξήρανσης Ιλύος της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, με προϋπολογισμό 8,8 εκατ. ευρώ.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 9 εκατομμυρίων ευρώ (συν ΦΠΑ) και περιλαμβάνει και τις απαραίτητες μελέτες. Με την κατασκευή της μονάδας ηλιακής ξήρανσης, η διαχείριση της λυματολάσπης θα γίνεται από τη ΔΕΥΑΙ, με το παραγόμενο προϊόν να μπορεί να διατίθεται και στη γεωργία ως εδαφοβελτιωτικό.

Το δεύτερο έργο έχει τίτλο: «Αποκατάσταση και αναβάθμιση υφιστάμενων βασικών υποδομών λυμάτων της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων» με προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ. Αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων λυμάτων της ΔΕΥΑΙ και την αποκατάσταση και αναβάθμιση της λειτουργίας παλαιών μονάδων της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων των Ιωαννίνων. Ο υπάρχων βιολογικός της πόλης λειτουργεί επί τριακονταετία ανελλιπώς. Εδώ και έναν χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της επέκτασης της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Και τα δύο έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, πρέπει να ολοκληρωθούν πάντως μέχρι τις 31.12.2025.

Η ΔΕΥΑΙ έχει υποβάλλει κι άλλες προτάσεις έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης, για τις οποίες αναμένει την απάντηση. Επίσης έχει υποβάλλει και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" ακόμη δύο προτάσεις έργων: εγκατάσταση 14.000 ψηφιακών υδρομέτρων σε περιοχές της πόλης και τοποθέτηση παροχομέτρων στις γεωτρήσεις.


* Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back