Oikonomou pisoi

Δήμαρχος και πρόεδρος ΔΕΥΑΙ πιστεύουν ότι «δίνουν λύση»

Εικόνα του άρθρου Δήμαρχος και πρόεδρος ΔΕΥΑΙ πιστεύουν ότι «δίνουν λύση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2022, 15:23

Η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων ζητάει αναδρομικά χρήματα από καταναλωτές σε διάφορα σημεία του Δήμου Ιωαννιτών και, σύμφωνα με όσα είπανε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Ιωαννίνων και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, πιστεύουν ότι «δίνουν λύση στο πρόβλημα».

Είναι έτσι;

Καταρχάς, τα χρήματα αυτά είναι της ΔΕΥΑΙ, χωρίς αμφιβολία.

Αντιστοιχούν σε καταναλώσεις που δεν καταγράφηκαν ποτέ για διάφορους λόγους και τώρα, που η καταμέτρηση έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη ο οποίος πληρώνεται «με το ρολόι», φυσικά έχουν βρεθεί όλες οι παροχές που πρέπει να πληρώσουν. Τους έρχονται «φουσκωμένοι» λογαριασμοί της ήδη ακριβής και αναντίστοιχης σε υπηρεσίες ΔΕΥΑΙ, τον καιρό που όλα είναι πανάκριβα, εδώ και πάνω από ένα εξάμηνο.

Δεν είναι όμως πρόβλημα των καταναλωτών, αλλά της ΔΕΥΑΙ.

Σε αυτό το πρόβλημα δίνουν λύση οι κ.κ. Ελισάφ και Μπαρτζώκας και όχι σε κάποια «κοινωνική ανισότητα» όπως μέσες-άκρες δήλωσαν στο δημοτικό συμβούλιο. «Παθογένεια τόσων χρόνων επιλύεται» είπε ο κ. Ελισάφ, ενώ ο κ. Μπαρτζώκας είπε το λογικό, ότι η ΔΕΥΑΙ «δεν μπορεί να διαγράψει καταναλώσεις».

Και εδώ κάπου τελειώνει η «κοινωνική ενσυναίσθηση» των δηλώσεων, καθώς η ΔΕΥΑΙ είναι απόλυτα υπεύθυνη, διαχρονικά, το ίδιο και οι δημοτικές αρχές που τη διοίκησαν, η νυν, η προηγούμενη, αλλά και οι πιο παλιές. Ενώ λοιπόν, έστελνε κανονικά λογαριασμούς νερού με πάγια κ.λπ. στους καταναλωτές, τώρα ουσιαστικά λέει «συγγνώμη λάθος» (χωρίς τη συγγνώμη) και ζητάει τα χρήματα των πραγματικών καταναλώσεων. Ο κ. Μπαρτζώκας διαπίστωσε «ορισμένους κραδασμούς» και παραδέχθηκε ότι είναι λογικές οι αντιδράσεις.

«Αυτό που μπορεί να κάνει (σ.σ. η ΔΕΥΑΙ) και το πράττει είναι να διαγράψει τους τόκους και να προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής μέχρι και 72 δόσεις» τόνισε, προσθέτοντας ότι «10 ευρώ το μήνα δεν είναι τεράστιο ποσό».

Ο κ. Μπαρτζώκας είναι ο μοναδικός άμοιρος των αναδρομικών διοικητικών ευθυνών για τη ΔΕΥΑΙ (των σημερινών, είναι), ο κ. Ελισάφ όχι, καθώς έχει συμμετάσχει σε δημοτικές αρχές που και αυτές, απέτυχαν να λύσουν το πρόβλημα, όπως αυτή του κ. Φίλιου. 

Η κατάσταση με την παροχή νερού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι έτσι και αλλιώς μια ιστορία βγαλμένη από τα… βάθη της ελληνικής πραγματικότητας, καθώς μέσα σε μερικά χρόνια ενοποιήθηκαν περιοχές και Δήμοι που υδρεύονται από δύο οργανισμούς, στο ίδιο λεκανοπέδιο. Οι συγκεκριμένοι οργανισμοί, ΣΥΔΛΙ και ΔΕΥΑΙ, κάνουν μάλιστα… αγοραπωλησίες νερού μεταξύ τους.

Όλα αυτά, ενώ η εταιρία ζητούσε (και ζητάει) από τους πολίτες να αντικαταστήσουν με δικές τους δαπάνες τα υδρόμετρά της, όταν αυτά δεν λειτουργούν. Οι δε σύγχρονες –ψηφιακές, εξ αποστάσεων- πρακτικές μέτρησης ακόμα απουσιάζουν.

Ο κ. Μπαρτζώκας, ο οποίος διαπιστώνει εν τοις πράγμασι εδώ και 3 χρόνια ότι οι υποσχέσεις της παράταξής του ειδικά για τη ΔΕΥΑΙ, ως αντιπολίτευση, ήταν μάλλον σχέδια επί χάρτου, είπε ότι τα ποσά που έχουν καταβάλλει καταναλωτές (πάγια, σταθερές χρεώσεις κ.λπ.), θα συμψηφιστούν.

Αρκετοί από τους πολίτες πάντως που καλούνται να πληρώσουν τα «αναδρομικά» της ΔΕΥΑΙ, έχουν προσφύγει ήδη κατά των χρεώσεων.

Ο δε δήμαρχος έκανε αυτό που κάνει καλύτερα στον πολιτικό του λόγο, να γενικεύει: «Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η ισονομία και η ισοπολιτεία, που πρέπει να είναι το κλειδί μιας χρηστής διαχείρισης» τόνισε.

Εάν η ΔΕΥΑΙ είχε καλύτερη έξωθεν, κοινωνική μαρτυρία, ίσως είχε περισσότερο νόημα η τοποθέτησή του…

ΣΧΟΛΙΑ
ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΙΚΑΝΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ,.... ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ..... ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΜΗ ΒΓΕΙ ΕΝΑΣ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ...ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ... ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ....ΠΡΑΣΙΝΟ ...ΦΤΗΝΟΤΕΡΟ ΝΕΡΟ ...ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ... . ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ..????
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back