Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΔΕΥΑΙ: Ενόψει μιας δύσκολης αποστολής

Εικόνα του άρθρου ΔΕΥΑΙ: Ενόψει μιας δύσκολης αποστολής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2017, 22:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μέχρι 31 Αυγούστου, η ΔΕΥΑΙ θα πρέπει να αποδείξει τη σκοπιμότητα δύο σημαντικών έργων: της επέκτασης της μονάδας βιολογικού καθαρισμού της πόλης, με προϋπολογισμό 19 εκατ. ευρώ, και της κατασκευής δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων σε δημοτικές ενότητες Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ. Και οι όποιες αποδείξεις πρέπει να πάνε μέχρι 31 Αυγούστου στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης» στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης έχει στείλει το σχετικό «τελεσίγραφο» στη ΔΕΥΑΙ στις 10 Ιουλίου.

Το αίτημα χρηματοδότησης των δύο έργων (υπό την ομπρέλα του «πακέτου» με τίτλο «Ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας») είχε κατατεθεί τον Μάρτιο. Από τότε η δημοτική αρχή βρίσκεται σε ένα συνεχώς πηγαινέλα στην Αθήνα για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των δύο έργων τα οποία υποστηρίζει πως είναι «ώριμα» προς δημοπράτηση. Υπενθυμίζεται ότι το «πακέτο» έργων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων του Δήμου, με συνολικό προϋπολογισμό 48 εκατ. ευρώ, είχε ενταχθεί πριν από έξι χρόνια στο εν λόγω επιχειρησιακό πρόγραμμα, χωρίς όμως να υπάρχει ούτε μια μελέτη έτοιμη. Όσον αφορά τα δύο μεγάλα έργα, η ΔΕΥΑΙ κατάφερε να ολοκληρώσει, όπως υποστηρίζει, τη μελέτη για το αποχετευτικό δίκτυο σε περιοχές όπως Καρδαμίτσια, Τσιφλικόπουλο, Σταυράκι, Νεοχωρόπουλο κ.ά. και κυρίως να προχωρήσει τον διεθνή διαγωνισμό για την επέκταση της εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού στην Κρύα. Πρόσφατα, μάλιστα, η ΔΕΥΑΙ άνοιξε τις τεχνικές προσφορές εταιριών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό και απομένουν πια οι οικονομικές προσφορές. Έχουν περάσει ωστόσο τέσσερα χρόνια από τότε που ο διαγωνισμός βγήκε στον αέρα.

Κι εδώ ακριβώς η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης θεωρεί ότι βρίσκεται ένα από τα «τρωτά» σημεία του έργου. Όπως εκτιμά (στο έγγραφο της 10ης Ιουλίου), «η καθυστέρηση στο στάδιο της τεχνικής εξέτασης των μελετών προσφοράς των υποψηφίων αναδόχων, δημιουργεί προβληματισμούς για την ορθότητα και την πληρότητα της μελέτης». Λίγες μέρες μετά, η ΔΕΥΑΙ έκανε την τεχνική εξέταση… Μια ακόμα επιφύλαξη της υπηρεσίας αφορά τα δίκτυα αποχέτευσης σε οικισμούς για τους οποίους απαιτούνται συμπληρωματικά στοιχεία.

Όλες αυτές οι εξελίξεις αποτέλεσαν και το πεδίο αντιπαράθεσης στη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τον επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρο Νάτση να «προειδοποιεί» για τις υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΙ επί της όλης υπόθεσης και τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Κώστα Κυριαζή να καταγγέλλει ότι «χάσαμε 48 εκατ. ευρώ». Η κριτική του κ. Κυριαζή επί του θέματος ήταν αρκετά σκληρή. Ο δήμαρχος, από την πλευρά του, είπε κατηγορηματικά ότι «δεν συνέβη κάτι τέτοιο» και ότι «το υπουργείο οφείλει να προχωρήσει στην έγκριση ενός σχεδιασμού που έχει πλήρη ωριμότητας». «Εμείς είμαστε μαχητές. Δεν θα σταματήσουμε να το παλεύουμε το ζήτημα αυτό και σας θέλουμε στο πλευρό μας σε αυτή τη μάχη» ανέφερε απευθυνόμενες στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναφορές του αντιδημάρχου Θανάση Μανταλόβα, ο οποίος άφησε τις αιχμές του: «Τα έργα έχουν πλήρη ωριμότητα. Οι σχεδιασμοί δεν μπορούν να ανατρέπονται κατά το δοκούν όπως θέλει ο καθένας ή η καθεμία».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back