ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ενότητα Πολιτών: Η λυματολάσπη και η «επικοινωνιακή προπαγάνδα»

Εικόνα του άρθρου Ενότητα Πολιτών: Η λυματολάσπη και η «επικοινωνιακή προπαγάνδα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/03/2020, 17:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η επαναπροκήρυξη του έργου της απομάκρυνσης της λυματολάσπης από τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΙ δίνει την αφορμή στην παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα να ασκήσει σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ.

Η πρώην δημοτική αρχή κατηγορεί την νυν για «παραπληροφόρηση», «άκρατο λαϊκισμό», για «μηδενική παραγωγή έργου», για «προσπάθεια διαμόρφωσης θετικού κλίματος υπέρ της» και για «πλήρη ανικανότητα να διοικήσει τον Δήμο», φέρνοντας ως παραδείγματα τις υποθέσεις της ακύρωσης διαγωνισμών και της μεγέθυνσης προβλημάτων της πόλης, όπως είναι η καθαριότητα.

Για το επίμαχο θέμα της λυματολάσπης, η «Ενότητα Πολιτών» υπενθυμίζει καταρχήν ότι η δημοτική αρχή ακύρωσε στην αρχή της θητείας της τον υπό εξέλιξη τότε διαγωνισμό, που είχε φτάσει, όπως αναφέρει, στο στάδιο της κατακύρωσης του οριστικού αναδόχου. «Ένα έργο που συνδέεται άμεσα και με την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού το οποίο δεν μπορεί να αρχίσει αν δεν απομακρυνθεί το σύνολο της αποθηκευμένης λυματολάσπης» υπογραμμίζει η παράταξη.

Στη συνέχεια, κατηγορεί τη δημοτική αρχή του κ. Ελισάφ ότι είναι ψευδής η αναφορά της ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός ήταν 1,25 εκατ. ευρώ, ενώ η τελική προσφορά του υποψήφιου αναδόχου ήταν 970.000 ευρώ, όπως σημειώνει.

«Πανηγυρίζει (σ.σ. η δημοτική αρχή) για δήθεν εξοικονόμηση πόρων όταν ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί καν ο διαγωνισμός και χωρίς να γνωρίζουμε αν και ποιες εταιρείες θα αποφασίσουν να λάβουν μέρος» αναφέρει καταθέτοντας όντως μια σημαντική πτυχή για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Κατηγορεί ακόμα τη δημοτική αρχή ότι καθυστέρησε παρά πολύ να προκηρύξει τον νέο διαγωνισμό με το δεδομένο τις προθεσμίες της απομάκρυνσης της λυματολάσπης για την έναρξη του έργου της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. «Υπάρχει σοβαρός πλέον κίνδυνος να μην έχει ολοκληρωθεί έως τη λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και να χαθούν με αυτόν τον τρόπο εκατομμύρια ευρωπαϊκών κονδυλίων» προειδοποιεί.

ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Σε δεύτερο επίπεδο, η παράταξη θέτει πιο λεπτομερή ζητήματα που αφορούν τον νέο διαγωνισμό και τα όσα αυτός περιλαμβάνει, όπως τον χρόνο απομάκρυνσης της λυματολάσπης.

Η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού εκ μέρους της ΔΕΥΑΙ θα γίνει χρησιμοποιώντας ως μονάδα μέτρησης τον όγκο κι όχι το βάρος. Μια πρακτική που, όπως σημειώνει,  είναι διαφορετική από αυτή που ακολουθούνταν στο παρελθόν και από αυτή που ακολουθείται από όλες τις ΔΕΥΑ.

«Βασίστηκε στην ογκομέτρηση ενός εξωτερικού συνεργάτη και όχι στη μελέτη των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΙ που για τον προηγούμενο διαγωνισμό είχαν υπολογίσει την αποθηκευμένη ποσότητα στους 25.000 τόνους βασισμένοι σε σοβαρές επιστημονικές και εμπειρικές παραδοχές.  Αυτά είναι τα αντικειμενικά δεδομένα που έλαβε υπόψη; Και αφού η προηγούμενη μελέτη δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα (σ.σ. κάτι που έχει υποστηρίξει η δημοτική αρχή) πως εξηγεί το γεγονός ότι στον ίδιο διαγωνισμό συμπεριέλαβε και την απομάκρυνση της παραγόμενης λυματολάσπης με μονάδα μέτρησης σε αυτή την περίπτωση το βάρος και όχι τον όγκο;» αναρωτιέται. Από την παρέμβαση της «Ενότητας Πολιτών» διαφαίνεται ότι η όλη υπόθεση είναι αρκετά περίπλοκη.

«Έξι και πλέον μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες μιας κακόγουστης επικοινωνιακής προπαγάνδας που στόχο έχει να καλύψει τις παλινωδίες και τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα της πόλης. Μια απλή απόφαση ενός πολιτικού οργάνου για την προκήρυξη ενός έργου δεν αποτελεί από μόνο του επίτευγμα. Ας μην ξεχνάμε ανάλογες διθυραμβικές δηλώσεις της Δημοτικής Αρχής και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, για να έρθει η ίδια να ακυρώσει εγκεκριμένους διαγωνισμούς ως αποτέλεσμα της ανικανότητάς της» τονίζει η παράταξη στη μακροσκελή ανακοίνωσή της.

Ξεκαθαρίζει δε ότι η ίδια ψήφισε θετικά για την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού «γιατί δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις» ενώ καλεί τη δημοτική αρχή να σταματήσει να περιμένει «με το δάχτυλο στη σκανδάλη αυτούς που δεν θα τη στηρίξουν για να τους αναγάγει σε ‘εχθρούς’ της πόλης και υπονομευτές του έργου της». «Η επικοινωνιακή προπαγάνδα έχει τα όριά της» καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back