ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουμε»

Εικόνα του άρθρου «Δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουμε»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/06/2020, 16:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης δεν συμφωνεί με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή του Μετσόβου, όπως αυτή περιγράφεται τις τελευταίες μέρες και έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Ο κ. Καχριμάνης, εκφράζοντας «προσωπικές θέσεις» όπως τόνισε, είπε, μεταξύ άλλων: «Η πρόταση δεν μας βρίσκει σύμφωνους και είμαι κάθετα αντίθετος (…) θεωρώ ότι δεν μπορούμε να βάλουμε ανεμογεννήτριες σε ορισμένα μέρη».

Ξεκαθάρισε, επικαλούμενος και την επαγγελματική του ιδιότητα, ότι δεν είναι αντίθετος με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά έθεσε κάποιες προϋποθέσεις. «Όταν θέλεις να κάνεις ένα τέτοιο μεγάλο έργο, πρέπει να δεις ποια μέρη προσφέρονται. Εμείς σε αυτό τον τόπο έχουμε μονοπάτια, με την καλή προσπάθεια του Ursa trail που έχει ξεκινήσει, με διεθνή αναγνώριση, έχουμε κάνει το epirustrail επίσης. Στα μέρη που έρχεται κάθε άνθρωπος να δει κάτι διαφορετικό, θεωρώ ότι δεν μπορούμε να βάλουμε ανεμογεννήτριες», είπε επίσης.

Επίσης, ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στην άδεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (υπ. Αριθ 1246) του 2011, για θέσεις στον Δήμο Μετσόβου και στον Δήμο Καλαμπάκας. «Μετά τη δική μου, κάθετη τοποθέτηση το 2014 και τη θέση του Φορέα Διαχείρισης στα Τζουμέρκα και τη μη θετική γνώμη της Θεσσαλίας, το θέμα είχε αδρανήσει», είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει σχετική άδεια. Επίσης, το 2014, η Περιφέρεια με επιστολή της στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (υπουργός τότε ο Β. Λιβιεράτος, λίγες μέρες πριν τον ανασχηματισμό της 14ης Απριλίου 2014, οπότε και ανέλαβε ο Γ. Μανιάτης), τόνιζε ότι μια σειρά διαφωνίες, μεταξύ των οποίων η καταληκτική ότι«η περιοχή προσδιορίζεται και ορίζεται για την ανάπτυξη άλλης μορφής, ως περιοχή μάλιστα ειδικού κάλλους και φυσικής ομορφιάς, που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τη δημιουργία ενός γιγαντιαίου αιολικού πάρκου».

Ο κ. Καχριμάνης στις δηλώσεις πρόσθεσε ακόμα: «Ξαφνικά, είδαμε να λένε ότι εμείς θα κάνουμε αυτά και αυτά σε αυτή την περιοχή. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, να συναινέσουμε»

Τέλος, κατέληξε λέγοντας ότι «είναι έγκλημα, στα 2.100 ή στα 2.050 μέτρα να βάλει κάποιος ανεμογεννήτρια με 80 μέτρα ύψος. Δεν έχεις άλλο τρόπο να τη μεταφέρεις, εκτός αν φτιάξεις δρόμους με στροφές 15 μέτρων».

Ο περιφερειάρχης μίλησε για άλλες ορεινές περιοχές που θα μπορούσαν να μπούνε ανεμογεννήτριες μικρότερους ύψος, πρόσθεσε όμως ότι «δεν μπορεί στην Τσουκαρέλα για παράδειγμα, να λένε ότι από τα 27 mW θα πάμε στα 88,5 (…) Αυτό δείχνει ανθρώπους που δεν έρχονται να βοηθήσουν τον τόπο, έρχονται χωρίς σκέψη και χωρίς σεβασμό σε όλα αυτά που μας έδωσε η φύση».  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back