Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά τον Κασιδιάρη, το Περιστέρι

Εικόνα του άρθρου Μετά τον Κασιδιάρη, το Περιστέρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2020, 22:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εδώ και λίγους μήνες, στην κορυφογραμμή του Κασιδιάρη, στα διοικητικά όρια των Δήμων Πωγωνίου και Ζίτσας, έχει εγκατασταθεί ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της Ελλάδας, ισχύος 90 MW.

Kαι τώρα σειρά θέλει να πάρει ένα άλλο μεγάλο αιολικό πάρκο, συνολικής ισχύος 88,45 MW και με 29 ανεμογεννήτριες (συγκεκριμένα πρόκειται για τέσσερα αιολικά πάρκα που θα λειτουργούν ως ένα από τη γερμανική εταιρία ΑΒΟ WINDAG). Αυτή τη φορά στο όρος Λάκμος (Περιστέρι), στα διοικητικά όρια των Δήμων Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων, εντός του εθνικού πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων. Η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκεται στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης από την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία (διαβάστε εδώ).

Η εγκατάσταση ενός νέου αιολικού πάρκου στα βουνά της Ηπείρου έρχεται σε μια περίοδο που σε διάφορες περιοχές της χώρας εκδηλώνονται αντιδράσεις από πολίτες και φορείς για τις ανεμογεννήτριες και τις επιδράσεις τους στο φυσικό περιβάλλον.

Υφίσταται δε έντονος προβληματισμός για την απουσία στρατηγικού σχεδιασμού για τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, για τη χωροθέτηση ανεμογεννητριών εντός προστατευόμενων περιοχών, για τη μη συνεκτίμηση, κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των υπηρεσιών που προσφέρει το περιβάλλον αλλά και για την υπερκάλυψη του ποσοστού παραγωγής αιολικής ενέργειας βάσει των αδειών που έχουν δοθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Σημειωτέον τέλος ότι το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) εκκρεμεί ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back