ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Δεν πρωτοτύπησε η περιφερειακή αρχή»

Εικόνα του άρθρου «Δεν πρωτοτύπησε η περιφερειακή αρχή»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/04/2020, 12:55
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην Περιφέρεια Ηπείρου, το Κοινό των Ηπειρωτών, καταψήφισε την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, καθώς, όπως τονίζει, «ουδέποτε κλήθηκε η αντιπολίτευση να μετάσχει σε συζήτηση για τον σχεδιασμό και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού με τον οποίο συνδέονται και τα δυο θέματα».

Διευκρινίζει ότι θα μπορούσε να είχε γίνει μια «άτυπη αλλά πολύ ουσιαστική διαβούλευση» με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων κ.λπ.

«Ούτε αυτό αποτέλεσε προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής γιατί δεν συνηθίζει να πολιτεύεται με αυτόν τον τρόπο».

Ειδικά για τα ζητήματα της πανδημίας, ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Ζάψας τόνισε ότι υπάρχουν «τραγικές ελλείψεις» σε υγειονομικό υλικό στα νοσοκομεία και πρέπει να αναζητηθούν κι άλλες πηγές προμήθειας εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας.

«Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν παντελή έλλειψη σε γάντια, μάσκες, αντισηπτικά αναπνευστήρες, μόνιτορ κλπ., με αποτέλεσμα οι υγειονομικοί και το προσωπικό υποστήριξης των νοσοκομείων να μπαίνουν στη μάχη απροστάτευτοι (είναι απαράδεκτες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ)» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η επέκταση ελέγχων δεν είναι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και κάλεσε την περιφερειακή αρχή να αξιοποιήσει τη θέση του πρυτανικού συμβουλίου για επέκταση των ελέγχων.

Ο κ. Ζάψας τόνισε ότι «αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να (μπορεί να) πραγματοποιεί  ιδιωτική κλινική test για τον κορονοϊό και όχι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η πολιτική επέκτασης των ελέγχων θα μας έδινε την δυνατότητα ‘επιθετικών ελέγχων’, μέσω εξέτασης και επανεξέτασης του πληθυσμού, ασχέτως του αν εκδήλωσαν συμπτώματα».

Πρότεινε να εκπονηθεί πρόγραμμα αντιμετώπισης κρουσμάτων στις υπάρχουσες προσφυγικές δομές αλλά και στις υπό κατασκευή και κάλεσε την περιφερειακή αρχή να ανακαλέσει την αρνητική της θέση «για καθημερινή τηλεοπτική ενημέρωση από τα τέσσερα κανάλια της Ηπείρου, γιατί θα εξυπηρετούσε στην ενημέρωση των πολιτών, όπως να ξανασκεφτεί τον ‘ειδικό λογαριασμό’ για τον κορονοϊό με άμεση χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, από δωρεές κ.α., όπως πρότειναν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης».

Επίσης, πρότεινε τα εξής, ειδικά για τον αγροτικό τομέα:

  • Απαγόρευση εισαγωγών κρέατος και αυστηριοποίηση των ελέγχων.
  • Απορρόφηση της παραγωγής από τα νοσοκομεία, το στρατό και τα σχολεία κλπ.
  • Παροχή ρευστότητας με έκτακτη ενίσχυση των παραγωγών.
  • Επιδότηση στην κατανάλωση εγχώριων αγροτικών προϊόντων.
  • Καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών για τα ντόπια αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, από πόρους του προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας, αφού οι διεθνείς εκθέσεις ακυρώθηκαν ή θα ακυρωθούν.

Ζήτησε τέλος την κύρηξη της περιοχής του Φαναρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του πρόσφατου σεισμού, ως πρώτο μέτρο για την περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back