Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 26-03-2020, 16:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρεμβαίνει, με θεσμικό τρόπο και ρόλο, για το θέμα των ελέγχων στον πληθυσμό, αλλά και ζητήματα όπως η διαβίωση και η κατάσταση των προσφύγων και η τηλεκπαίδευση.

«Το πανεπιστήμιο αποτελεί τον χώρο, όπου συμβάλλουν με αλληλοσυμπληρούμενο και ενισχυτικό τρόπο δύο μεγάλες, πολιτισμικές παραδόσεις: η παράδοση της ορθολογικής σκέψης και η παράδοση του ανθρωπισμού» αναφέρει στην ανακοίνωση.

Για τους ελέγχους, τονίζει:

Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, πεποίθηση του Πρυτανικού Συμβουλίου είναι ότι ο μοριακός έλεγχος για τη διάγνωση του κορονοϊού θα πρέπει να διευρυνθεί, όπως ήδη γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η παρατήρηση δεν γίνεται μόνο για επιστημονικούς λόγους. Γίνεται για να υπάρξει μια ακριβέστερη αποτύπωση της κατάστασης και να πεισθεί η κοινωνία για την ανάγκη εφαρμογής των ήδη ληφθέντων ή ακόμη περισσότερων προφυλακτικών μέτρων. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πανδημία δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε μερικές εβδομάδες. Ως εκ τούτου, η τακτική της ασάφειας και η εικόνα που δίνεται μέσω «προβολών» δεν βοηθά στην ενημέρωση και την εγρήγορση του ευρύτερου κοινού. Η ακριβέστερη καταγραφή των κρουσμάτων θα βοηθήσει τον ορθολογικότερο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας και της άμεσης θωράκισης του δημοσίου συστήματος υγείας.

Σχετικά με τους πρόσφυγες, αναφέρει ότι «παρατηρούμε τη ‘σιωπή’ που υπάρχει στον δημόσιο λόγο για την υγειονομική βόμβα που λέγεται ‘πρόσφυγες’. Έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει ότι η διασπορά του κορονοϊού στις δομές των προσφύγων θα προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση και διλημματικές καταστάσεις, χωρίς προηγούμενο στην Ελλάδα; Δυστυχώς, σε αυτό το ερώτημα δεν έχει απαντήσει με σαφήνεια ούτε η ελληνική επιστημονική κοινότητα ούτε η Πολιτεία. Εν όψει της απειλής που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, η ισχύς της συμφωνίας του Δουβλίνου είναι εκ των πραγμάτων αποδυναμωμένη, αφού ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά δεν προσιδιάζει στις περιστάσεις. Η πολιτεία θα πρέπει να λάβει εγκαίρως μέτρα, ώστε να αποσυμφορηθούν οι δομές των νησιών, να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση της πανδημίας, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή και ηλικία. Αυτό επιτάσσουν οι γραφές, αλλά και η σύγχρονη επιστήμη».

 Τέλος, σχετικά με την τηλεκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δηλώνει έτοιμο.

 Διευκρινίζεται όμως, «ότι η έναρξη των εξ αποστάσεως μαθημάτων αποτελεί μια προσπάθεια αναπλήρωσης των κενών που δημιουργούνται από την αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος. Προφανώς, η διαδικασία αυτή δεν υποκαθιστά τη δια ζώσης εκπαίδευση και δεν εγγυάται την κάλυψη ελλειμμάτων που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. Τέτοια ελλείμματα ίσως να απαιτήσουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων».

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα